• 0

Psiholog Irena Werner otkriva da li je istina da se devojčice razvijaju brže od dečaka

Devojčice brže razviju verbalne sposobnosti, emocionalnu inteligenciju i fizičke karakteristike, dok se kod dečaka obično brže razviju motorne sposobnosti

  • 0
dečaci, devojčice, razvoj, bicikl, prohodavanje Foto: Shutterstock

Svako dete je specifično na svoj način. Stoga je teško sve dečake ili devojčice staviti "u isti koš" i odrediti koje su im osobine zajedničke.

U društvu čujemo neka uvrežena mišljenja koja se odnose na razvoj dečaka i devojčica.

Veruje se kako se devojčice brže razvijaju od dečaka u smislu da brže progovaraju, brže počinju da sklapaju rečenice, brže savladavju stvari od dečaka.

Da li su ova zapažanja naučno potkrepljena ili su samo generalizovana uverenja? Odgovor na ovo pitanja dala nam je Irena Werner, master psiholog i licencirani RE&KBT psihoterapeut.

Ona kaže da je ova tvrdnja delimično tačna i otkriva nam da zapravo postoje periodi kada se dečaci razvijaju brže od devojčica i obratno.

- Na osnovu rezultata raznih naučnih istraživanja možemo reći da je navedena trvdnja delimično istinita. Naime, u prvim mesecima života, dečaci bebe napreduju za nijansu brže od devojčica beba, da bi se taj smer razlika preokrenuo u korist devojčica – te se one brže razvijaju do adolescentskog perioda, nakon koga se ne pronalaze polne razlike u brzini razvoja - govori za naš portal Irena Werner.

dečaci, devojčice, razvoj, bicikl, prohodavanje Foto: Shutterstock

- Devojčice brže razviju verbalne sposobnosti, emocionalnu inteligenciju, fizičke karakteristike se takođe razvijaju brže, dok se kod dečaka obično brže razviju motorne sposobnosti. Zbog toga, često se roditelji koji imaju stariju devojčicu mogu zabrinuti brzom razvoja dečaka, time što upoređuju njihov razvoj, a najčešće nema razloga za brigu, već je samo potrebno obezbediti osnovne uslove za adekvatan razvoj i dopustiti razvoju da teče svojim putem. Takođe, ne treba ni zaboraviti da i individualne razlike između dece uvek postoje, bez obzira na njihov pol - objašnjava naša sagovornica.

Svaki roditelj bi želeo da ima dete koje je napredno, ali od kojih sve faktora zavisi koliko će dete brzo da se razvija u prvim godinama života?

Za adekvatan razvoj deteta, kaže naša sagovornica, u prvim godinama života poželjno je da budu ispunjeni određeni uslovi, koji prvo podrazumevaju makar jednu figuru u životu deteta koja će obaljvati funkciju brigujućeg drugog i pružiti detetu sigurnost, toplinu, brigu, ispuniti bazične dečije potrebe i omogućiti sigurno vezivanje.

- Pored toga, kako dete raste, poželjno je da njegova okolina bude ispunjena kreativnim sadržajem koja će podsticati njegov razvoj, poput raznovrsnih predmeta koje će moći da istražuje, okoline koja će negovati njegovu znatiželju, a ne ona koja će mu onemogućiti potrebu saznanja - kaže ona.

Ipak, kako kaže Irena Werner, postoje istraživanja koja pokazuju da će se određene osnovne razvojne karakteristike razviti i u onim okruženjima koja ne podržavaju njihov razvoj, ali u nekim slučajevima sa izvesnim deficitom, kašnjenjem, ili posledicama.

- Međutim, to nam generalno govori da razvoj nastavlja da teče uprkos "preprekama". Stoga, treba se truditi da detetu obezbedimo ono što mu je potrebno, ali roditelji ne moraju da budu previše opsesivno okupirani time - zaključila je psiholog Irena Werner.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica