• 0

Porodične tradicije u svetu: Ovo su 5 zanimljivih običaja za koje sigurno niste čuli

Porodične veze su danas posebno bitne jer se porodica sve više osipa kako se svet menja veoma brzo

  • 0
Foto:Shutterstock

Značaj porodičnih običaja je negovanje samih veza u okviru jedne porodice, osećaja sigurnosti i pripadnosti.

Te veze su danas posebno bitne jer se porodica sve više osipa kako se svet menja veoma brzo.

Nekoliko zanimjivih porodičnih običaja otkriva nam The Runnymede.

1. Bacanje zuba na krov

Ono što nam je opšte poznato jeste cela radost oko zubić vile kada detetu u kući ispadne zub koji se stavlja ispod jastuka u zamenu za simboličan poklon.

U Grčkoj, Koreji i Vijetnamu, međutim, postoji drugačiji običaj prema kome se zubić baca na krov od kuće, i dok ne padne, dete bi trebalo da zaželi želju da se zub pretvori u miša, jer zubi glodara rastu iznova i iznova.

Uprkos neobičnoj želji ceo ovaj proces je veliki događaj za celu porodicu i često se svi ukućani okupe u znak podrške dok dete baca  svoje prve zubiće.

2. Proslava 100. dana

U Kini, kada se beba rodi, prvo slavlje koje sledi jeste proslava njenog 100. dana na ovoj planeti. Broj 100 obeležava želje upućene bebi da živi 100 godina.

Kada se obeležava ovaj dan, porodica i prijatelji se okupe i donose poklone za dete u vidu nakita, odeće ili ponešto sa motivom tigra zbog kineskog verovanja, da će kada poraste dete biti snažno poput tigra.

Foto:Shutterstock

3. Pesme i pokloni

Za vreme zimskih praznika u Holandiji, porodice se okupljaju i izvlače po jedno napisano ime nekog člana porodice sa zadatkom da napišu kratku i šaljivu pesma o osobi čije su ime izvukli.

Ubrzo se ponovo okupe i uz poklone se dodeljuju i pesme koju su napisali. Savršen porodični dan, pun zabave, ljubavi i poklona.

4. Srećan 59. rođendan!

U Kini je broj "devet" broj za dug život, sreću, zdravlje i sve što pozitivno što može da se zamisli. Kao i svugde i u Kini rođendani vremenom postaju sve tiši u smislu veličine i važnosti proslava, ali se oni takozvani "veliki rođendani" kao što su 50., 60., 70. i nadalje, i dalje slave - ali malo dugačije.

S obzirom da je broj devet tako okarakterisan, kako bi se obistinilo njegovo značenje, ovi veliki rođendani se za sreću slave godinu dana ranije. Odlična prilika da se napravi jedno poveće slavlje.

Foto:Shutterstock

5.Zajedno kroz dobro i loše

Dan pre venčanja, širom sveta, obično se obeležava nekim laganim ručkom ili večerom u krugu porodice i najužeg kruga prijatelja. Ali kada je u pitanju Nemačka, običaj je više nego drugačiji.

Polterabend je veče pre venčanja kada se odlazi do mladine kuće ili kuće njenih roditelja gde razbijaju sve što je od porcelana. Nakon te "zabave" mladenci očiste sve što je razbijeno, tako pamte lekciju da kroz "dobro i loše" prolaze zajedno.

Neobična zanimacija za porodicu veče pre velikog dana, ali sigurno jedinstven.

Foto:Shutterstock

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica