• 0

Ona je "biser" i "zaštitnica mornara": Jedna od njih bila je "crna princeza" Beograda

Za nju nije monoton posao, koliko god da je dobro plaćen

  • 0
Znacenje imena Mitra

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Margita je žensko ime grčkoga porekla. U pitanju je skraćeni oblik imena Margarita, pa oba imena imaju isto značenje - na grčkom se prevode kao "biser".

Uz to "margaritos" je epitet Afrodite, boginje lepote i ljubavi, koja je bila zaštitnica pomoraca, što imenu ujedno daje i drugo značenje "zaštitnica mornara". Margaritos su, zapravo, bili biseri i sedefne školjke koje su mornari žrtvovali tražeći zaštitu i pokroviteljstvo od boginje.

Ime Margita je takođe i posrbljeni oblik mađarskog imena Margit, latinskog porekla imena Margarita (na španskom znači "bela rada"). Kod Srba se ovo ime retko sreće, ali je ipak prisutno. Postoji i jedna narodna pesma „Margita djevojka i vojvoda Rajko”, ali se daleko češće sreće kao ime za geografske pojmove, naročito u Vojvodini i drugim delovima nekadašnje Ugarske.

Ime je široko rasprostranjeno u svetu i ima više varijatni. Margaret (odnosno Megi), te Margo, Megan, Mara, Rita, Greta i Gita.

Devojčice koje nose ovo ime krasi snažan karakter, hrabrost, sposobnost savladavanja prepreka, razvijen osećaj sopstvene vrednosti.

Njena osnovna karakteristika je radoznalost. Još kao dete voli da prisluškuje i viri, uživajući u tajnama drugih, ali ih nikada neće zloupotrebiti. Za nju nije monoton posao, koliko god da je dobro plaćen. Beznadežno je romantična i od malih nogu ima divan karakter. Pokretna je, druželjubiva, u igricama nastoji da bude lider, voli da patronizuje slabije. Pametna je, ambiciozna i pomalo ljuta na svet, jer je sigurna da njene sposobnosti ovde ne nalaze dostojnu primenu.

Među najpoznatim osobama koje su nosile ovo komplikovano ime je svakako Margaret Tačer (rođena 1925.), nekadašnja premijerka Velike Britanije  poznata kao "Gvozdena dama", prva i do sada jedina žena na ovoj funkciji. Na našim prostorima jedna i jedinstvena bila je Margita Stefanović.

Megi, kako smo je znali, bila je velika umetnica, školovana pijanistkinja i kompozitorka. Rođena je 1. aprila 1959. godine i jedna od najznačajnijih muzičarki na sceni bivše Jugoslavije. Duga crna kosa i neverovatna harizma su ono po čemu je ova ikona rokenrola bila prepoznatljiva. Osamdesetih godina prozvana "crnom princezom Beograda", a najveću popularnost je stekla kao član benda “Ekatarina Velika".

Sve godine njenog uspeha pritiskala je borba s teškim narkoticima. Nemoćna i napuštena od svih, daleko od slavnih dana, poslednje godine života provela je u garaži u predgrađu Borče, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vreme donosili obožavaoci.

I tako sve dok 18. septembra 2002. nije preminula na Infektivnoj klinici u Beogradu u 43 godini. Uprkos neslavnom kraju, o crnoj princezi jugoslovenskog novog talasa se govori u superlativu, odnosno o napaćenoj duši koja je samo volela život. Iza sebe je, ipak, ostavila mnogo - muziku na kojima se podižu generacije iza nje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica