• 0

Etnolog otkriva šta predstavlja "slama" i zašto se unosi u kuću na Badnje veče

Veruje se da slama simbolično predstavlja rođenje Božijeg sina u Vitlejemskoj pećini

  • 0
Seno Badnje veče, Božić foto: Shutterstock

Osim badnjaka, stari običaj nalaže da se u kuću, na Badnje veče, unese i slama.

Veruje se da slama simbolično predstavlja rođenje Božijeg sina u Vitlejemskoj pećini, zbog čega se uglavnom prostire na pod, ispod stola ili, pak, na sto preko kojeg se servira badnja trpeza.  Po slami se posipaju žito i orasi, i sitni darovi i parice za decu.

Smatra se da posipanje žita po slami simbolizuje Majku Božiju, koja je, kad se Isus rodio, žito bacala stoci koja je bila u štali kako ne bi grickali slamu na kojoj je Hrist ležao. Orasi u slami postavljeni po uglovima kuće trebali bi da simbolišu Božiju vlast na sve četiri strane sveta.

Međutim, postoje i druga verovanja koja su vezana za ovaj običaj. Naime, slama koja se raznosi po kući, jelo na podu i raznošenje oraha po ćoškovima deo su kulta mrtvih. Kako su Božić i Badnje veče veliki porodični praznik, tako ukućani očekuju da im se pridruže i pokojnici, preci te kuće, pa je večera iz tog razloga često bila tiha kako se oni ne bi slučajno oterali. Iz istog razloga se ne koriste oštri predmeti kao što su noževi (da se ne povrede) i ne čisti se kuća niti sto (da bi se posluže).

badnjak badnje veče božić položajnik Foto: Shutterstock

Unošenje slame prati još jedna folklorna tradicija. Kada se seno prostre, neko od starijih ukućana, obično majka, šetajući ukrug oko slame, kokodače i glumi kokošku, dok je prate deca iz kuće i imitiraju piliće koji pijuču i kljucaju. Deca se potom smeste u slamu i igraju tražeći simbolične darove kao što su slatkiši, parice ili voće.

Ovaj običaj simbolizuje brigu koke o pilićima isto kao što roditelj brine o detetu i Hrist o svim ljudima.

Etnolog Vesna Marjanović za Ona.rs ističe da je slama pre svega bila deo narodne tradicije, vezana za zimu i hladnoću, ali da ga je crkva vremenom iskoritstila i preokrenula u simboliku poda od pećine. Takođe objašnajva da je ranije bio običaj da se, kada se postavi slama na podu, na njoj i spava, što danas, naravno, niko ne praktikuje. Pijukanje dece, kaže, simboliše kretanje unapred i najavljuje napredak kuće.

Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica