• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bog se javi": Neudate devojke u bogojavljenskoj noći sanjaju budućeg supruga, a u ponoć svi zamišljaju želju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bitan deo obeležavanja praznika je i plivanje za Časni krst

  • 6
Bogojavljenje Foto: Pexels

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih praznika koje proslavljaju pravoslavni vernici. Noć uoči praznika, odnosno uoči 19. januara, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog u svoj svojoj veličini.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Bog se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Zamišljanje želje u ponoć

Duboko je ukorenjeno i verovanje da će se tačno u ponoć, onome ko gleda u nebo i izgovara želju, pod uslovom da je jedina, ta želja i ostvariti.

Pored želje koja se treba poželeti u ponoć, sam praznik prati mnogo običaja, počevši od svima dobro poznatog plivanja za Časni krst, koji je usvojila i Crkva.

Plivanje za Časni krst i bogojavljenska vodica

Mladići, ali sve češće i devojke, koji su u dobroj kondiciji, tog dana skaču u reku i takmiče se ko će prvi stići do Časnog krsta nakon što prepliva 33 metra (broj Isusovih godina). Navodi se i da postoje određeni uslovi za takmičanje, a to je pre svega da su postili tokom Božićnog posta i da plivanju zapravo pristupaju u pravoslavnom duhu, a ne takmičarski.

Veruje se da na Bogojavljenje sva voda postaje sveta i da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje i spira grehe. Krst, koji bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cele godine, piše "Nportal.rs".

U pravoslavnim hramovima se na ovaj dan osveštava i bogojavljenska vodica i vernici je nose svojim kućama kako bi se ukućani umili njome i time obezbedili zdravlje, jer se veruje da ima lekovita svojstva. Takođe se veruje i da ukućani treba da popiju malo te vodice kako bi se izbegle svađe u porodici.

Snovi i predviđanje budućeg ljubavnog partnera

Za neudate devojke ovo je dan koji im može doneti uvid u to za koga će se tačno udati, ali zahteva nekoliko sitnica. Devojke treba da stave ogledalce pod jastuk te noći i sanjaće budućeg supruga.

Druga stvar podrazumeva pravljenje loptica od testa. Neophodno je napraviti četiri loptice, a na tri papirića napisati imena momaka koje devojke simpatišu. Svaki papirić se zavije u lopticu, a jedna ostaje prazna. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom "prave ljubavi". Ako pak ispliva prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala sebi suđenog.

Čeka li nas rodna godina?

Verovalo se i da Bogojavljenje određuje kakva će nam biti cela godina. Ukoliko je tog dana hladno, mraz je ili pada sneg - godina će biti rodna. Ako bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, smatra se da će cele godine biti dosta padavina i poplava.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Slave

Komentari

  • Bana

    18. januar 2023. | 19:59

    Srecno Bogojavljenje rode Srpski

    Podelite komentar

  • Vapaj

    18. januar 2023. | 19:19

    Svasta se zamisli Malo se ostvari Al lepo je verovati i nadati se

    Podelite komentar

  • Margit

    19. januar 2023. | 06:49

    BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI Verujte da sam nocas u 12 sati bas kao mala sto sam cekala da se Bog javi i zamislim zelju, to sam i nocas uradila.

    Podelite komentar