• 0

Njegovo ime datira još iz 9. veka: On čuva mir

Prastaro muško ime slovenskog porekla

  • 0
značenje imena Boris Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Budimir je prastaro muško ime slovenskog porekla. Pa iako istorija poznaje ovo ime unazad čak od 9. veka nove ere, nema nekih većih podataka o njemu niti je preterano popularno.

Ime se sastoji od dve reči - "mir" i "buditi", a odnosi se na onoga koji čuva, odnosno budi mir. Smatra se da su osobe sa imenom Budimir blage, nežne i miroljubive prirode, da imaju umirujuće dejstvo na okolinu i da su uvek pune reči utehe za druge.

Izvedena imena koja su nastala od njega su svakako Buda, Bude, kao i ženske varijante Budimira, Budimirka i Budimka.

U najranijim istorijskim izvorima pominje se Budimir, kralj balkanskih srpskih Slovena koji je još nazvan i Svetopelek, što preneseno znači "dete svetog povoja". Svetopelek je bio jedan od kraljeva gotsko-slovenske dinastije i prvi vladar među Južnim Slovenima koji je prihvatio hrišćanstvo.

Prema IX glavi "Barskog rodoslova” anonimnog popa Dukljanina, legendarni kralj o kojem se vrlo malo zna, navodno je vladao Dukljom 40 godina i četiri meseca, a ustoličen je na saboru na Duvanjskom polju, nasledivši kralja Svetimira.

Prema pisanju "Vikipedije", prilično je otvoreno pitanje da li je pomenuti sabor uopšte istorijski događaj, ali na osnovu nekih pokazatelja iz istog "Barskog rodoslova", uključujući i crkvu Sv. Marije u gradu Duklji (za koju se pretpostavlja da je izgrađena u 9. veku i koja je nakon njegove smrti postala krunidbena crkva kraljeva Duklje) u kojoj je Svetopelek sahranjen, mnogi autori održavanje sabora datiraju u prve dve decenije 9. veka.

Njegov savremenik, po tom izvoru, bio je Ćirilo Solunski, odnosno Konstantin Filozof, vizantijski misionar koga je papa Stefan poslao da propoveda hrišćanstvo u narodu pod njegovom vlašću. Najverovatnije zahvaljujući njemu, Svetopelek je, prihvatajući Hristovu veru, do tada progonjene hrišćane koji su govorili latinskim jezikom pozvao da se vrate u svoja mesta i obnove gradove i sela koja su pagani nekad porušili.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica