Quantcast
  • 0

"On je onaj koji uveličava": Njegovo ime nosi jedan hrišćanski svetitelj

Osobe koje nose ovo staro ime smatraju se poštenim, kreativnim i duhovno snažnim muškarcima

  • 0
Znacenje imena Arsenije

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Aksentije je muško hrišćansko ime, koje vodi poreklo od grčke reči "auxentios", što u prevodu znači "narastao", "onaj koji uveličava".

Osobe koje nose ovo staro ime smatraju se poštenim, kreativnim i duhovno snažnim muškarcima, sposobnim da prebrode mnoge teškoće u životu. Za njih se kaže da rutinu života podnose mnogo lakše nego drugi i da su sposobni da vole čista srca.

Ovo je takođe ime jednog hrišćanskog svetitelja - prepodobnog Aksentija, koji je živeo u 5. veku prvo u Carigradu, a potom i na gori blizu Halkidona.

Predanje kaže da je prepodobni Aksentije bio veoma bogati vlastelin u Carigradu u vreme cara Teodosila Mlađeg. Ipak, u jednom trenutku rešio je da to sve odbaci, zamonaši se i potpuno povuče iz javnog života. Međutim, ljudi su počeli da pričaju onjemu kao o velikom čudotvorcu i velikom mudracu, zbog čega je odlučio da pobegne iz Carigrada i nastani se na jednoj gori blizu Halkidona, koja je kasnije nazvana Aksentijeva gora.

Prema predanju, Aksentije ni tu dugo nije ostao skriven od ljudi. Uskoro su ga pronašli čobani, koji su počeli da mu dovode bolesnike na isceljenje. Aksentije je iscelio mnoge. Vraćao je vid slepima, lečio gubave, isterivao demone iz posednutih... Svoja čuda je izvodio učvršćujući hrišćansku ljubav prema Bog rečima: "Isceljuje te Gospod Isus Hristos!"

Preminuo je u dubokoj starosti, 470. godine, a Srpska pravoslavna crkva ga slavi 14. februara po crkvenom, a 27. februara po gregorijanskom kalendaru.

Kako je ceo život proveo u molitvi i, iako je često bio okružen ljudima koji su tražili njegovu pomoć, zapravo je čeznuo za osamom, u nekim krajevima Srbije stariji kažu da na njegov dan svako treba da se uzdrži od skitanja i da dan provede kod kuće i pored porodice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica