Quantcast
  • 0

Kada roditelji počinju da gube kontrolu nad svojom decom?

, Ona.rs

U određenom uzrastu dolazi do osamostaljivanja dece, a samim tim i gubitak roditeljske kontrole

  • 0
Roditelji i deca

Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanj ustanovilo je tačan uzrast dece kada roditelji počinju da gube kotrolu nad njima.

Nakon godina praćenja svakog njihovog koraka, gde su, šta su jeli, s kim se druže, sledi momenat kada roditelji počinju da gube kontrolu nad svojom decom.

Najnovija studija pokazala je da se to dešava sa navršenih 13 godina, prenosi "Swnsdigital.com".

Tada roditelji počinju da pronalaze omote slatkiša ili brze hrane u školskoj torbi svog deteta ili da gube kontrolu nad time s kime se deca druže.

Više od 40 odsto roditelja kazalo je kako se sa svojim tinejdžerima raspravlja oko nezdrave hrane, a na vrhu liste je zahtev da jedu više voća i povrća.

Kako deca odrastaju i počinju da rade stvari samostalnije postaje teže držati sve pod kontrolom, pogotovu kada je reč o njihovoj ishrani.

Tinejdžeri zaista jesu u grupi onih koji se najlošije hrane od bilo koje druge grupe ljudi.

Ipak reč je samo o privremenom buntu i testiranju novostečene nezavisnosti zajedno sa užurbanim rasporedom škole, sporta i druženja.

Studija 2.000 roditelja tinejdžera starosti 13 do 18 godina je otkrila da se šest od deset roditelja oseća kao da je izgubilo kontrolu nad svojom decom jer su postali nezavisniji.

Dvanaest odsto roditelja priznalo je da nema pojma koliko čokoladica dnevno pojedu njihova deca, dok se jedan od deset roditelja bori za smanjenje grickalica u ishrani. Roditelji se slažu oko toga da ne znaju koliko gaziranih pića u toku dana popiju njihova deca, dok više od jednog od 20 roditelja ne zna da li njihova deca jedu voće i povrće.

Čak četiri od deset roditelja smatra da je njihovo dete probalo alkoholno piće, mada samo 44 odsto tinejdžera tvrdi da je već probalo alkohol.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica