• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

One su čuvari i borci: Njeno ime nosi srpska najpoznatija vila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Staro narodno ime nepoznatog porekla

  • 2
značenje imena Rosa Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Iako je ovo ime izuzetno retko i svakako ne spada među 100 najčešćih imena koja se daju devojčicama u Srbiji, svi ga znamo.

Ravijojla je žensko staro narodno ime nepoznatog porekla koje je u narodnoj poeziji bilo ime čuvene vile. Otuda je preuzeto i za lično ime. Jedan od oblika ovog imena je i bez proj "j" - Raviojla.

Žene koje nose ovo ime smatraju se komunikativnim, prijateljski su nastrojene, živahne i omiljene u društvu. Lako uče i obrazuju se i ne mogu da zamislite život bez aktivnog, društvenog angažovanja.

Najpoznatija Ravijojla je svakako vila iz narodne pesame o Kraljeviću Marku. U pesmi "Marko Kraljević i vila" Ravijojla je čuvar planine, i predstavnik onostranog sveta koji nastanjuju posebna bića i u koji je zabranjen ulazak običnim ljudima. Pesma je naravno simbolična, nastala u vremenu kada je potlačenom srpskom narodu bio potreban junak, nadčovek ogromne snage koji se teškim buzdovanom u ruci suprotstavlja jačim i nadmoćnijima, a čijoj hrabrosti, snazi i junaštvu ne mogu ništa ni vile - lepa i moćna nadprirodna bića.

Vile, pa tako i Ravijojla, su uvek opisivane kao božanska bića neprikosnovene moći koje se odlikuju lepotom, sujetnošću, plahovitošću, takmičarskim duhom i velikim magijskim sposobnostima. U ovoj pesmi i Ravijojla je bila lepa, sujetna, lepo je pevala i nije mogla da dopusti da jedan običan smrtnik bude njoj u nečemu ravan.

Među stvarnim ženama koje su nosile ovo zanimljivo ime, svakako se ističe narodna herojka Ravijojla Janković - Rava koja je poginula sa 25 godina u novembru 1944.godine. Ova hrabra žena jurišala je sa svojim saborcima na 4.000 neprijateljskih vojnika, zauzimala nemačke tenkove i bunkere, izvlačila ranjene drugove sa front linije i negovala ih. Poginula je na Romaniji i posthumno nagrađena ordenom narodnog heroja NOB-a.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Rajvos@

    11. februar 2023. | 19:38

    Predivno ime❤,moja draga twta Ravijojla.

    Podelite komentar

  • Matilda

    11. februar 2023. | 22:24

    Moja mama je dobila ovo ime baš po Ravijojli Ravi Janković

    Podelite komentar