• 20

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nasilje sinova nad majkama potresa srpsko društvo: Psiholog otkriva šta stoji iza ovakvog odnosa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Psiholog Zoran Musterović odgovara na dugi niz pitanja kada je o ovakvom problemu reč

  • 20
majka i sin, svađa majke i sina Foto:Shutterstock

Na veliku žalost, dani nam sve ređe prolaze bez vesti o nasilju. Nasilje u krugu porodice nosi posebnu težinu.

Nedavno smo imali priliku da za samo 24 sata čitamo o tri slučaja nasilja sinova nad majkama, nezavisno od godina ili socijalnog statusa osoba koje su u nasilju učestvovale. Sva tri slučaja bila su u Beogradu.

Koliko je ovo alarm za celo društvo? Psiholog Zoran Musterović nam otkriva koji je početak nasilja koje sinovi vrše nad svojim majkama i ima li srećnog kraja takvoj priči.

Zašto se dešava ovakav slučaj nasilja?

Srce jedne majke se rasturi na komade kada se dete okrene protiv nje i vidi je kao prepreku na njegovom putu ka "boljem životu".  Šta se to dogodi u razmišljanju sina da u majci vidi neprijtelja?

- Duga je istorija konfilkata iza tog jednog koji mi imamo priliku da čujemo ili pročitamo u vestima. Dakle, u pitanju dug vek lošeg odnosa, samo što je taj jedan izašao javno. Na pitanje "Zašto?" potreban je niz potpitanja, s obzirom na to da nikada nije isti slučaj u svakoj porodici koja se susrela sa ovim. Međutim, najčešće su to slučajevi kada sin gazi putevima alkoholizma i droge, pa se javlja impulsivnost iz nekog nezadovoljstva, kao i patološka ljubomora. Ovakva ljubomora je česta kao nešto o čemu jasno sinovi govore. Navode kako im se majke loše ponašaju, neprikladno oblače, viđaju sa ljudima koji se ne dopadaju sinovima... - govori Musterović.

Samohrane majke češće u ovim situacijama

Dovoljno borbi majke prolaze u životu, uz požrtvovanje i posvećenost svojoj deci, zbog čega se očekuju sklad i ljubav, jak, drugarski i lep odnos majke i sina, ali nekada te snove prekrije oluja uvreda i ostalih vidova nasilja. Da li se samohrane majke češće susreću sa ovim bolom i nesrećom i kako se tada ponašaju?


Žena plače, suze, tužna žena depresija Foto: Ilustracija/Shutterstock

Veće su šanse da se ovakve stvari odvijaju u nepotpunim porodicama, gde dete odrasta bez cele i potpune uloge drugog roditelja.

Psiholog govori kako sinovi, negde kroz tu prazninu gde im nije pružena dovoljna količina pažnje i ljubavi još u periodu ranijeg detinjstva,  počinju sa nekim "bahatijim" ponašanjem i traganjem za osvetom. Tako traže da materijalnim nadomeste i na taj grublji način oduzme roditelju što više, ne mareći za njegova osećanja. To su vam primeri poput "Prodaj ovo, da bih imao ono...", ali i ti apetiti rastu.

majka i sin, mama i sin Foto: Shutterstock

Kada je pravo vreme za pomoć?

Ovo se pogotovo nadovezuje na samohrane majke. Psiholog Musterović govori kako je na određen način uvek prisutno opravdavanje takvih postupaka sa majčine strane.

Osuda sredine u kojoj su igra veliki faktor, boje se uperenog prsta, komentara "Kakva si ti to majka? Ti si kriva za ovakvo ponašanje..."  i slično. Međutim, majke često ostaju pri svojoj deci šta god da se dogodi, te ih opravdavaju  i tako budu neadekvatno zaštićene.

Njih brine to šta će se desiti njihovim sinovima više  nego šta će biti ako se takvo ponašanje nastavi. A da li se nastavi? Ovakve stvari ne miruju, dakle, ili se pogoršaju ili se smiruju.  Ali jedna strana uvek nastavlja. Uvek se javi upornost ili inaćenje kod jedne strane i tako se tone sve dublje u problem.

- Rečenice poput "Sve sam mu dala, pružila, posvetila se potpuno..." upravo su deo problema, dakle, apetiti su porasli i time što nisu postavljene granice, pružila se šansa eskaliranju u ovakav problem. Treba biti svestan da ovako nešto predstoji još kada uočimo prve znake, kao što je čest primer kontrole koju se majke trude da uspostave nad sinovima, ali je nekada i uzajamna. Dakle, javljaju se pitanja tipa: "Gde ćeš? Sa kime ideš?", pa onda evoluira u: "Ne možeš ići!" i ostale zabrane, objašnjava Musterović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Siki

    21. februar 2023. | 16:18

    Nikad vise vajnih psihologa i nikad vise nasilja ,nikad vise razmazene dece naviknute na lagodan zivot bez truda i zalaganja ,nikad vise nenormalnih roditelja koji misle da davanjem velikog novca deci misle da ih usrecuju ,nikad slabija i blagonaklonija drzava prema ovakvim slucajevima, i sta se onda cudimo sto se ovakve stvari desavaju.

    Podelite komentar

  • koska

    21. februar 2023. | 21:59

    Nisu samo majke krive a ni deca. Krivo je drustvo poremecenih vrednosti, trka za lagodnijim zivotom. Muska deca treba da imaju obavezno sluzenje vojske da se nauce discipline. Otac koji je alkos i nasilnik ne moze biti uzor deci. Ako otac bije majku, malterira i vredja, onda ce to raditi i deca. Daj deci sve tako ces ih najpre unistiti.

    Podelite komentar

  • Razlog

    21. februar 2023. | 19:48

    Nisu dobili batine ili grdnju od oca koji stiti svoju zenu jer takvih oceva vise skoro pa i nema.Moj otac je uvek govorio "Postuj majku koja te je rodila" cim bi joj nesto zakerao i tu je bio kraj.Postovanje se uci od jaceg i na vreme.

    Podelite komentar