• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako upoznati dete sa tehnologijom i kako postaviti granice? Bezbednost u onlajn svetu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako ste zabrinuti koliko vremena provode na mreži, shvatite da je možda važnije da tačno razumete kako i zašto vaše dete provodi to vreme na mreži

  • 0
Deca i internet Foto: Shutterstock

Roditelji smatraju da je roditeljstvo danas teže nego pre 20 godina, navodeći uticaj društvenih medija i pametnih telefona, a mnogi čak ni ne znaju odakle da počnu kada je u pitanju stvaranje sigurnijeg onlajn i digitalnog iskustva za svoju decu.

Dok odgajaju novu generaciju koja će odrastati skoro u potpunosti na mreži, roditelji se susreću sa novim izazovima dok deca komuniciraju sa ekranima u školi, igri i kući.

- Kao stručnjak za bezbednost na internetu, majka i autorka knjige "The Mom Friend Guide to Everyday Safety and Security", moja platforma mi je omogućila da podelim osnovne bezbednosne trikove sa porodicama širom sveta. Postavljanje roditeljskog nadzora na omiljene aplikacije vaše dece može biti od pomoći, ali otvoreni dijalog o ulozi tehnologije u njihovom svakodnevnom životu odvešće ih mnogo dalje - kaže Keti Pedrajes.

Od igranja scenarija do razgovora o zajedničkim porodičnim pravilima, evo njenih najboljih saveta.

Neka bude lagano i zanimljivo

Počnite tako što ćete izabrati temu koja će zanimati i koja će zainteresovati vaše dete. Ako ste zabrinuti koliko vremena provode na mreži, shvatite da je možda važnije da tačno razumete kako i zašto vaše dete provodi to vreme na mreži.

Izaberite uređaj koji odgovara vašem detetu i počnite jednostavnim jezikom da istražite kako se vaše dete oseća u vezi sa njim i objasnite njegove rizike i prednosti. Učenje o onlajn platformama koje vaše dete koristi i njihovo korišćenje može mnogo da doprinese ulivanju poverenja i komunikaciji sa vašom porodicom. Humor može biti odličan način da ovaj dijalog održite pozitivnim, tako da razgovor bude manje zastrašujući i da vaše dete ostane angažovano. To možete učiniti tako što ćete glumiti određene scenarije ili koristiti šaljive primere da biste ilustrovali važnost bezbednosti na mreži.

Neka bude primereno uzrastu

Neophodno je uzeti u obzir uzrast i nivo razvoja deteta, jer će mlađoj deci možda biti potrebna jednostavnija objašnjenja, dok starija mogu da shvate složenije ideje. Na primer, roditeljska kontrola se može razlikovati za različite uzraste. Primamljivo je da zavisite od roditeljskog nadzora kako biste ograničili vreme vašeg deteta na mreži ili blokirali određene veb-lokacije i aktivnosti na mreži, ali istina je da nijedan alat nikada ne može u potpunosti da ih zaštiti na mreži.

Umesto toga, važnije je da vam bude prijatno razgovarati sa svojom decom o bezbednosti na mreži, zajedničkim porodičnim pravilima, i što je najvažnije - zašto ta pravila postoje. Dok deca uče kako da upravljaju sobom na mreži, smislite plan da ih nagradite ublažavanjem nekih ograničenja.

Takođe je važno razgovarati o tome koja vrsta informacija je bezbedna za deljenje na mreži. Praktičan način da zaštitite privatnost dece je isključivanjem usluga lokacije za aplikacije ili promenom podešavanja na "operativno samo tokom korišćenja". Ovo sprečava aplikacije da prikupljaju podatke o mestima koja posećujete.

Na kraju, uverite se da proveravate podešavanja privatnosti i bezbednosti na drugim uređajima, a ne samo na telefonima.

Model dobrog digitalnog ponašanja

Želećete da vodite svojim primerom kako bi vaša deca znala koje ponašanje treba da oponašaju kada se bave tehnologijom. Razmislite o uvođenju "policijskog časa" za tehnologiju. Primena prekidanja korišćenja uređaja kada bi trebalo da bude prisutna cela porodica će osnažiti vašu decu da oponašaju ovo ponašanje.

Budite oprezni u održavanju redovnih razgovora o internetu, to je jedan od najefikasnijih načina da zaštitite svoju porodicu od rizika na mreži, dok istovremeno stvarate prostor za svoje mališane da otkriju svet, povežu se sa drugima i zabavljaju se zajedno na mreži, piše Keti za "Motherly".

Pola sata telefon, sat vremena park

Korišćenje tehnologije i ukidanje korišćenja telefona u školama bila je i tema emisije "Oko" na RTS-u. Ana Mirković, psiholog i specijalista za digitalne komunikacije i dr Ranko Rajović, stručnjak za razvoj inteligencije i autor NTC programa bili su gosti emisije.

- Telefon, moram da kažem odmah, koristan je. Nisam ja protiv novih tehnologija, nije niko, samo moramo da vidimo gde je granica i zašto je ta granica tu. Za nas, da mi gledamo jedan sat, dva sata neke informacije, to je u redu, ali dete u razvoju ne može. Ja sam mojoj deci rekao - pola sata u ekran, jedan sat u parku. Jedan sat u ekran, dva sata u parku, duplo više. Ali ne da idu u park da sede, nego da trče, da skaču - rekao je dr Ranko Rajović.

Ističe da je dosada jako važna stvar i navodi da je detetu koja zna šta sve može telefon sve drugo dosadno.

- Znači moramo samo da nađemo meru, kad može, koliko može, od koje godine, od kog razreda i onda neće biti problema - zaključuje dr Rajović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica