• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je "Hristov sledbenik": Ovo ime nosi najpoznatijih pisac bajki i jedan od najboljih fudbalera sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu, pa se tako, pore grčkog, smatra i latinskim i slovenskim i skandinavskim imenom

  • 2
značenje imena Krsman

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kristijan je muško ime za koje se smatra da je grčkog porekla izvedeno od reči "Χριστόc" (Christós) što u prevodu znači "hrišćanin". Ali kako su razne varijante ovog imena veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu, smatra se i latinskim i slovenskim i skandinavskim imenom, sa inicijalnim značenjem "Hristov sledbenik", nastalo od srednjovekovnog latinskog imena "Christianus" što takođe znači "hrišćanin".

No sve varijante ovog imena najverovatnije potiču od samog imena Hrist (u katoličkom svetu Krist). Ipak, u nekim jezicima, pogotovo na Balkanu, nije najjasnije, sudeći po "Vikipediji", da li se ljudi sa imenom Kristijan nazivaju možda i po krstu, a ne po Hristu, jer imenica "krst" u srpskom, bugarskom, makedonskom, ili u ruskom (krest), zvuči sličnije Kristijanu od korena imena Hristos. Šta više, na Balkanskom području, ime može da ima čak i treće značenje, i da vodi poreklo od "kršten".

Pa iako zvuče slično, reči "krst" i "hrišćanin" imaju različite korene. Kao što je već objašnjeno, "hrišćanin" potiče od grčke reči "Hristos koine", koja je verovatno izvedena iz egipatske reči "keru", koja znači "reč" ili "glas", a koristi se da zameni biblijski hebrejski izraz "mashiach", "mešiha", odnosno "Mesija", što znači "pomazanik".

S druge strane, slovenska i engleska reč za krst potiče od latinske reči "cruk" (cruci), odnosno "kolac", koja je možda feničanskog ili punskog (kartaginjanskog) porekla. A možda čak dolazi i od latinske reči crio, što znači "mučiti“.

Kako prenosi portal "Značenje imena", u Danskoj je ovo ime nosilo čak deset kraljeva od 15. veka. Ali, pored silnih kraljeva, od Danaca najpoznatiji je ostao je njihov pisac bajki Hans Kristijan Andersen (1805-1875), autor priča za decu poput "Ružno pače" i "Careva nova odeća".

A kad smo kod odeće, najpoznatiji Kristijan u svetu mode svakako je Dior, jedan od najuticajnih modnih kreatora ikada, koji je živeo od 1905 do 1957. godine.

U svetu fudbala ime Kristijan proslavio je portugalski fudbaler Ronaldo, koji se smatra jednim od najvećih igrača svih vremena, rekorder po broju golova u najvažnijim šampionatima.

Ženska verzija ovog imena je Kristijana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Jelena CH

    12. mart 2023. | 20:35

    Ja sam mojoj cerki dala ime Kristijana,svidja mi se ime a i jednostavno sam zelela da je ,,obelezim,,hriscanskim imenom!

    Podelite komentar

  • PECA

    12. mart 2023. | 17:21

    Zaboravili ste Golubovića.

    Podelite komentar