• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Radila je dan-noć, a onda joj je mama na samrti dala životni savet: Setila se njenih reči i preokrenula život

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lisa je otkrila da je njena karijera sve za šta je toliko radila, ali kada joj je majka umrla posle Božića 2016, odlučila je da da otkaz. Dok je porodica uglavnom živela od Robove plate, Lisa je osnovala sopstveni biznis sa svećama za dodatni novac

  • 0

Kada je mami Lise Stjuart dijagnostikovan terminalni rak i ostalo joj je samo nekoliko meseci života, rekla je ćerki da "izvuče maksimum od života" i "radi ono što je čini srećnom".

Lisa je imala uspešnu karijeru u finansijskim uslugama, kao i njen suprug Robert, ali jedva da su imali vremena da vreme provode kao porodica sa svoja dva dečaka - Oranom, koji sada ima 13 godina, i Blerom, koji sada ima 10 godina.

Ova 43-godišnjakinja otkrila je da je njena karijera sve za šta je toliko radila, ali kada joj je majka umrla posle Božića 2016, odlučila je da da otkaz. Dok je porodica uglavnom živela od Robove plate, Lisa je osnovala sopstveni biznis sa svećama za dodatni novac.

Međutim, usred krize troškova života sa skupim cenama hrane i računa, Rob (45) je ostao bez posla prošlog novembra.

Odlučili su da umesto da Rob nađe novi posao kako bi sastavili kraj s krajem, pokušaju nešto sasvim drugo. Svoju kuću su stavili na prodaju, a kada bude prodata, planiraju da kupe parcelu negde u ruralnom delu Midlotijana.

Par, koji se upoznao na univerzitetu, nada se da će izgraditi sopstveni eko-dom, koji će proizvoditi sopstvenu struju, a okolno zemljište može se koristiti za uzgoj sopstvene hrane.

Iako je internet još uvek neophodan za školske zadatke njihove dece, oni žele da žive bez tehnologije, kako bi mogli da provedu kvalitetno vreme zajedno. Liza računa da će uštedeti 2.000 funti mesečno na računima.

- Mi samo želimo jednostavan život, sa održivom hranom i da više vremena provodimo kao porodica - kaže Lisa, s čežnjom opisujući čemu se nada u njihovom novom životu.

- Nećemo toliko zarađivati, ali nećemo imati iste rashode. U izolaciji sam provodio toliko vremena sa decom, školujući ih kod kuće, prava su radost - rekao je njen suprug.

Ranije su oboje radili u Edinburgu, pri čemu je Rob radio od 10 do 18 časova kako bi on mogao da brine o dečacima ujutru, a Liza je radila od sedam do 15 časova kako bi ona mogla da preuzme brigu o njima popodne.

To je bio jedini način na koji su mogli da upravljaju svojim obavezama u skladu sa rasporedom dece, ali Liza je dobila komentare od šefova da "nije bila dovoljno posvećena". Liza, koja je takođe ponekad morala da ide na posao vikendom, objašnjava: "Bilo je to zaista teško okruženje. Bila sam pod stresom i nisam baš uživala. Jedva smo viđali decu kada su bila mala, posebno ako su imali naporan dan u vrtiću i zaspali bi do 19 časova, imali bismo samo sat ili dva zajedno".

Ali pre šest godina, kada je Lizina mama umirala, ona je rešila da promeni svoj život.

Njenoj mami je u septembru 2016. dijagnostikovan terminalni rak pluća koji je metastazirao do trenutka kada je pronađen. Samo pet meseci kasnije, umrla je.

- Provela sam dosta vremena razgovarajući sa mamom pre nego što je umrla, a ona mi je govorila "samo iskoristi život, radi ono što te čini srećnom". Dakle, nakon što je mama umrla, jednostavno sam dala otkaz. Za mene je bila velika promena da se ne vezujem ni za šta. To je bilo odricanje od svega za šta sam radila i uvek sam bila u pokretu.

Porodica je živela od Robove plate nakon kratkog vremena, Liza je sa sestrom osnovala veganski biznis sa svećama.

- Sada imamo 43 i 45 godina – kakav je svet u ovom trenutku… mi smo ionako uvek bili prilično ekološki ljudi, tako da smo u ovom trenutku samo želeli da izađemo iz "trke pacova" i živimo dobrim životom. S obzirom na sve veću cenu struje i hrane, ionako smo morali da se iselimo iz svog doma- Bilo je zaista teško. Naši troškovi za struju su se trostruko povećali u poslednje dve godine. Ko to može da priušti? - zapitala se Liza tada.

Lizin i Robov plan je da sada izgrade novi održivi život za sebe, počevši od prodaje svoje porodične kuće.

Zapravo se nadaju da će moći da kupe kuću sa zemljanom osnovom i drvenom konstrukcijom, koju su procenili na oko 400. 000 funti, ili oko 450.000 eura, i to bez hipoteke, iako Lisa još nije sigurna da će to biti moguće. Već su pronašli i firmu koja bi im osigurala materijal i vodila gradnju kuće, no sve će zavisiti i od toga kada će dobiti dozvolu za gradnju. Plan je da izgradie dom bez troškova za energiju, u kojem bi se kišnica koristila za tuširanje i zalivanje biljaka.

- Želimo četiri spavaće sobe, tako da svatko ima svoju, te da imamo jednu za goste, dok deca žele i tunele i penjalice, kako bi život u kući bio zanimljiviji. Okrenućemo se obnovljivim izvorima energije, no naravno, zbog dece i njihovog školovanja moramo imati Internet, iako smo se nedavno sasvim dobro provodili bez interneta, igrajući društvene igre. To je jedan od retkih troškova koje ne možemo srezati - priča Lisa za "Mirror".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica