• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od očaja do radosti za mladu majku u Acibademu u Turskoj

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kada joj je saopšteno da bi zbog rizika od rane menopauze mogla da prestane da proizvodi jajne ćelije, Ema je bila skrhana

  • 1
Acibadem Foto: Promo/ Acibadem gallery

Imala je porodičnu istoriju rane menopauze i nakon merenja lekari su utvrdili da joj je rezerva jajnika veoma niska. Ema je imala 27 godina i bila je u braku godinu dana. Par je sanjao da u narednim godinama dobije dete, ali u tom trenutku su morali da donesu presudnu odluku; ili da pokušaju da zatrudne prirodnim putem, tako što će se odmah podvrgnuti terapiji vantelesne oplodnje u Londonu, ili bi Emine jajne ćelije mogle da se prikupe i zamrznu za upotrebu jednog dana. Izgledalo je da zamrzavanje ima više smisla, ali je brzom pretragom po internetu otkrila je da je to izuzetno skupa usluga, dostupna u Velikoj Britaniji.

Zamrzavanje jajnih ćelija u Acıbademu

Par godina pre ovog neočekivanog scenarija, par je boravio u Istanbulu na odmoru, i tada su imali priliku da se u bolnici Acibadem uvere u vrhunski, svetski kvalitet zdravstvenih usluga. Tokom boravka, Emin refluks se pogoršao i morali su da se jave u hitnu pomoć bolnice Acıbadem. Tokom tog boravka u bolnici Acıbadem, Ema je bila duboko impresionirana stručnošću lekara, medicinskim sestrama, modernim dizajnom bolnice. Štaviše, cene u ovoj bolnici bile su pristupačnije u poređenju sa onim u Velikoj Britaniji. Tada je zaključila da je u Acıbademu u Turskoj moguće dobiti vrhunske medicinske usluge po pristupačnim cenama.

-Pozvali smo Acibadem i pitali da li je moguće zamrznuti jajašca. Uz veoma jasno obaveštenje, precizno su mi predstavili i troškove. U Acıbademu, prosečna cena prikupljanja i zamrzavanja jajnih ćelija i lekova iznosila je tek četvrtinu troškova bilo koje klinike za vantelesnu oplodnju u Londonu. U Acibademu su troškovi čuvanja ćelija bili takođe razumni i pristupačni. Doneli smo odluku da odemo u Acıbadem i tamo zamrznemo moja jajašca - navodi Ema. Na kraju su posetili bolnicu Acıbadem Atašehir i tamo upoznali profesora Džema Demirela koji je šef odeljenja za vantelesnu oplodnju bolnice Acıbadem Atašehir.

-Izmerili smo Eminu rezervu jajnih ćelija. Bila je veoma, veoma niska. U porodici je već bilo slučajeva rane menopauze. Odmah sam predložio da prikupimo njena jajašca i da ih zamrznemo. Nakon odobrenja koje je par dao, započeli smo proces - dodaje profesor Džem Demirel.

Profesor Džem Demirel poseduje ogromno iskustvo u reproduktivnoj medicini i lečenju neplodnosti. Bavi se svim vrstama problema neplodnosti, a u Acıbademu sa svojim timom obavlja sve vrste asistiranih reproduktivnih procedura, od vantelesne oplodnje (IVF), inseminacije, ICSI, ekstrakcije sperme iz testisa, do preimplantacione genetske dijagnoze. Tim godišnje izvede oko 2000 IVF ciklusa.

-U tom trenutku sve što sam želela bio je tračak nade - kaže Ema. -Profesor Džem Demirel me je uverio da je moguće koristiti ova jajašca u budućnosti, kad god to poželim i budem spremna za bebu. Naravno, svesna sam da se u takvim slučajevima ne mogu davati čvrsta obećanja, ali to je bio optimizam koji sam tražila. Vratili smo se u London sa velikim nadama što se tiče naše budućnosti - dodaje Ema.

Kako postati majka zahvaljujući zamrznutim jajašcima

Prema navodima lekara, Ema je ušla u menopauzu već sa navršenih 30 godina. Dve godine kasnije, u januaru 2022, par je doneo odluku da se nastavi sa vantelesnom oplodnjom i da uz pomoć profesora Džema Demirela pokušaju da dobiju bebu. Profesor je odmah objasnio da su šanse za uspešnu trudnoću i porođaj veće ako su zamrznute jajne ćelije mlađe. Ovo su bile dobre vesti za Emu. Ema je u tom trenutku imala 32 godine, ali su njenje jajne ćelije bile zamrznute kada je imala samo 27 godina.

-Ema nam se vratila sa svojim mužem i pitala da li se mogu koristiti jajašca koja smo zamrznuli pre nekoliko godina. Odgovorio sam da smo ih zato i zamrznuli - dodaje Džem Demirel. Tim za vantelesnu oplodnju koristio je zamrznute jajne ćelije i oplodio ih spermom njenog muža. Embrion je prebačen nazad u njenu matericu. Posle dve nedelje, Ema je primila poziv koji je čekala. Bila je trudna! Posle zdrave trudnoće, njihova ljupka devojčica Alison rođena je u oktobru 2022.

-Neizmerno smo zahvalni bolnici Acıbadem za radost koju nam je donela. Ne samo da sam u Acıbademu dobila nadu i ohrabrenje, već i sofisticiranu medicinsku negu koja je utrla teren za čudo. Večno sam zahvalna prof. Džemu Demirelu, njegovom timu i kompletnom osoblju Acıbadema. Na kraju, važno je da istaknem, poručila bih mlađim ženama da razmisle o zamrzavanju jajnih ćelija, da ne čekaju. Uradite to sada, ne čekajte - dodaje Ema.

serbia@acibadem.com.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari