• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Beogradske filharmonije o uticaju muzike na decu: Fascinira reakcija bebe kada orkestar počne da svira

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina nas je muziku doživelo pre nego što smo naučili da govorimo, pišemo i čitamo

  • 0
deca muzika deca slusaju muziku Foto: Shutterstock

Nije važno gde deca odrastaju, muzika vrlo rano postaje deo njihovog života.

Mnoga deca su se sa muzikom upoznala još u prenatalnom periodu, potom se kroz odrastanje upoznala sa pesmicama koje im pevaju roditelji i članovi porodice.

Većina nas je doživelo muziku i pre nego što smo naučili da govorimo, čitamo i pišemo.

Svako od nas ima specifične muzičke momente koji su vezani za njihovo odrastanje. Možda je postojala pesma koju vam je majka pevušila kako bi vas utešili ili određena pesma koja vas podseća na neko doba života.

Ako posmatrate reakcije beba i dece na muziku, posebno klasičnu, primetićete neke fascinantne promene u njihovom ponašanju, a to su nam potvrdili i iz Beogradske filharmonije, koja godinama organizuje koncertne programe za decu obraćajući posebnu pažnju na njihov uzrast.

- Kako bi decu adekvatno zainteresovali za orkestar i svet klasične muzike, Filharmonija tokom sezone redovno svira za bebe od 0-3 godine, decu predškolskog uzrasta 3-7 godina, za mlađe školarce, a odnedavno i za tinejdžere - rekla nam je Jelena Milašinović, PR menadžer Beogradske filharmonije.

Naša sagovornica je govorila i o uticaju muzike na razvoj deteta.

- Mnoge studije ukazuju na blagotvoran uticaj klasične muzike na razvoj dece čak i u prentalanom periodu, pogotovo kada je u pitanju Mocartov opus. Filharmonijski koncerti za bebe su nas u to ubedljivo uverili. Očekivali smo da će bebe glasno reagovati na orkestarsku muziku i nismo se plašili “gu-gu, ga-ga” odboravanja. Međutim, graja bude dok ne počne orkestar da svira, čim dirigent da znak i Filharmonija započne repertoar, konstantno nas fascinira da se bebe bukvalno istog momenta potpuno umire. Ono što svaki put primećujemo je da one reaguju na klasičnu muziku kao na jezik koji im je već poznat. U pitanju je prirodna naklonost i težnja za skladom i harmonijom, a na nama svima je da ovu urođenu potrebu negujemo tokom svih životnih uzrasta - zaključila je Milašinović.

Kakve efekte muzika ima na razvoj mozga?

Muzika je mnogo prisutnija u našim životima nego što mislimo, a kako ona zapravo pomaže deci u razvoju?

Efekti muzike na razvoj mozga odavno su ustanovljeni, a nedavne studije su pokazale da uvođenje muzike ima vrlo pozitivan efekat. Jedna studija iz 2016. je zapravo otkrila da muzika u ranom detinjstvu može da pomogne da se ubrza razvoj mozga, posebno kada je u pitanju usvajanje jezika i čitanje.

dete muzika razvoj Foto: Pixabay

Druge studije pronašle su vezu između akademskog uspeha u učenja sviranja nekog instrumenta.

Muzika je prijatna i to je ono što detetu u razvoju treba kada neprestano uči o svetu oko sebe.

Zašto je muzika važna za rani razvoj kod dece?

Muzika ima neke prilično bitne prednosti za mnoge elemente razvoja u ranom detinjstvu.

Muzika razvija finu i grubu motoriku kod dece, to znači sposobnost da naterate telo da radi ono što mozak želi.

Pokazalo se da muzika pomaže razvoju finih i krupnih motoričkih veština zato što podstiče kretanje, što pomaže u finom podešavanju koordinacije mozga i tela. Što se dete više kreće slobodnom voljom to više uči o tome šta njegovo telo može da uradi i tako će naučiti bolje da ga kontroliše.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica