• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njeno ime znači "šum": Ona je utešna i rado će da sasluša svakog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je empatična, ljubazna i poslušna, rado služi onom što je dobro

  • 0
značenje imena Spomenka

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Žensko ime Simona je veoma i lepo ime čije je poreklo, prema etimološkim pretpostavkama, nastalo u starohebrejskom jeziku, od reči "simon", što u prevodu znači "slušati" ili "poslušati", biti poslušna osoba, tj. "poslušnik" ili ona koja sluša nekoga.

Ovo neobično ime je poslednjih godina sve je popularnije u našoj zemlji i regionu, ali je širom sveta daleko više zastupljeno. Kako je njegovo preneseno značenje "ona koja ume svakoga da sasluša", odnosno "ona koja je utešna i koja sluša svačije nevolje" i "ima sluha za svakoga koga voli", ime Simona tumačenjem dobija i duhovnu dimenziju i smatra se "onom koja je Božja sluškinja" i "koja uslišava sve molitve i želje“.

Simona je sluhista talentovan da bude dobar empata, ljubazna je i poslušna, rado služi onom što je dobro.

Sa druge strane, neki stručnjaci su uvereni da je poreklo ovog imena iz starogrčkog jezika, izvedeno iz pojma "simonos", koje takođe znači "slušati", odnosno "poslušati", ali ujedno označava i reči"sluh", "šum" i "glas".

Postoji i mađarska varijanta imena, koja glasi Šimon, a potiče iz hindu jezika, ali i tu zapravo ima isto značenje da je u pitanju "osoba koja je vrlo poslušna i dobronamerna".

Od imena Simona nastali su i nadimci od milja, među kojima se ističu Mona, Simi, Simka, Semi... A imena koja su izvedena varijanta ovog imena su  Simeuna, Simeona, Miona, Leona, Ivona, Šimona, Simonida, ali i muška imena kao što su Simeon, Simke, Simo, Sima, Simon ili Sajmon.

Ovo ime inspirisalo je i neka umetnička dela pop i klasične kulture, kao što su pesma "My Simona" Džejsma Blanta ili film "Simona" u kojem glumi Al Paćino, pa čak i opera Đuzepea Verdija u tri čina "Simone Bokangera“. To i ne čudi jer se Simone smatraju  kreativnim, šarmantnim i zanimljivim damama, pored toga što su plemenite i velikodušne osobe, koje nesebično pomažu svakome u neprilikama.

Osim što su predrodređene za poslove koji su vezani za sferu umetnosti – muzika, slikarstvo, poezija - po prirodi, Simone su veoma šarmantne i lako dopadljive, velike estete, koje vole sve što je lepo i kreativno. Uz to su vesele i radoznale.

I kao zanimljivost, za kraj, izdvajamo da naziv Simona Vega nosi meksički grad u kojem je prema popisu iz 2005. godine - živeo samo jedan stanovnik.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica