• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je lavica: Njeno ime simboliše snagu i hrabrost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo ime za devojčice može da se nađe u raznim varijantama rasprostranjeno među svim evropskim narodima

  • 0
značenje imena Lela Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Leontina je žensko ime grčkoga porekla. Izvedeno je iz grčkog imena "Leontios", od izvorne reči iz "leonteios", što u prevodu znači "lavlji". Leon je, dakle, "lav" - simbol snage i hrabrosti.

Postoji i latinski oblik ovog imena - Leontinus, pa iako ime potiče iz grčkog jezika, može da se nađe u raznim varijantama rasprostranjeno među svim evropskim narodima.  Uglavnom je primarno u Francuskoj, gde takođe zadržava značenje imena lav.

Muški oblik ovog imena je Leontin. Drugi oblici ovog imena su Leona, Leoni, Leonie, Leonela, Lea.

Leontina je ime koje prenosi veoma kompleksnu ličnost koja privlači moćne ideje. One su  veoma diplomatske, nežne, intuitivne i kooperativne. Smatraju se darovitim pripovedačem, hipnotišu druge kada elaboriraju neku priču. Često nisu svesne svog moćnog prisustva u društvu.

Njihova najveća želja je znanje. Leontine se smatraju idealističkim analitičarima koje detaljno proučavaju sve stvari. Vole mentalne ili fizičke zagonetke. Prepuštaju se istraživanju i preferiraju naučne činjenice.

Postoji velika mogućnost da će devojčica koja se zove Leontina da bude tiha, stidljiva i rezervisana. Možda će joj biti teško da razgovara sa drugima ili da generalno veruje ljudima. Ali Leontine zato dobro iskoristite svoj dar intuicije.

Žene sa ovim imenom drugi doživljavaju kao nekoga ko je pouzdan i dosledan i osećaju veliku moć u njima. Njihova vrhunska kreativnost može da izazove entuzijazam u društvu.

Leontine su sposobne i da dobro rasuđuju i koriste zdrav razum u praktičnim stvarima. Zapravo su sklone preteranom razmišljanju, radije nego da budu spontane. Uprkos tome, veoma su živahne, ubedljive, poštene, dobrodušne i tolerantna osobe. A jedna od najboljih njihovih osobina je samopožrtvovanje. Vole da njihov rad bude koristan drugima.

Najverovatniji poziv koji će da se bavi Leontina je lekar, farmaceut, elektronski inženjer, učitelj, bankar, muzičar, umetnik, dizajner, konsultant, medicinska sestra, knjigovođa, sekretar. No, oprez često sprečava osobe sa imenom Leontina da naprave veći uspeh. Spore su u delovanju i reakcijama, i često su sumnjičave prirode. Imaju malo poverenja u druge i u sebe. Dobre su u detaljima, ali im izmiče celokupna slika. Međutim, uporne su i lojalne, pa se na njih uvek može osloniti.

Najpoznatija Leontina je možda američka operska pevačica Prajs, prva Afroamerikanka koja je postala vodeći izvođač Metropoliten opere i jedna od najpopularnijih američkih klasičnih pevačica svoje generacije. proslavljena širom sveta. U Srbiji Leontina Vukomanović je takođe proslavljena pop pevačica, kompozitor, tekstopisac, dirigent i osnivač dečjeg hora "Čarolija".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica