• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaskrs je praznik okrenut deci: Kako se obeležavala Lazareva subota, a šta simboliše jaje, pitali smo etnologa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako ovaj praznik izgleda očima dece?

  • 1
Vesna Marjanović, etnolog, uskrs Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Vaskrs je paznik koji za jedan od zadataka ima i okupljanje i spajanje porodice.

Kao i za svaki praznik, pogotovo uoči Vaskrsa i Božića, deci je posvećeno nekoliko običaja.

Etnolog Vesna Marjanović za naš portal govori o običajima koji su usmereni ka deci, koja su od malena povezani sa uskršnjim simbolima.

- Decu su tradicionalno dva puta godišnje darivali, vodeći se čuvenim "Na deci ostaje svet". Sve se oslanja na porodičnom stablu, a dete je veoma bitna karika tu, navodi Vesna Marjanović.

Lazareva subota, dečji dan

Lazareva subota ili Vrbica se odvija u poslednjoj nedelji posta. Za nju se vezuje verovanje da je tog dana Isus Hristos vaskrsao Lazara. Deca se tada oblače malo svečanije i predstoji im šareni plan dana. Nekada su deca dobijala zvončiće oko vrata, kao i venčiće na glavi, ali je danas to dosta drugačije. Vesna nam dočarava šta su dečica ranije radila Lazarevom subotom.

- Na Lazarevu subotu su decu izvodili u javnost, do crkve na njihove službe, liturgiju ili litije. Išla su i po vrbovo granje. Nekada u pravoslavlju, za ovaj dan su deca zajedno sa učiteljem odlazila u vrbake i brala vrbu. Zatim su te vrbe donosili u crkvu, granje je tamo prenoćilo i kasnije se delilo. Vrba je zapravo drvo koje prvo olistava u proleće - objašnjava sagovornica.

I, konačno na red dolazi velika potraga za skrivenim jajima u dvoištu, kao i kasnije takmičenje u tucanju jajima. Bitno je ko će pokupiti najviše osvojenih jaja i poneti titulu vlasnika pobedničkog.

Kako etnolog navodi, tucanje jajima i razbijanje ljuspe označava novi počtak, novi život i rađanje, međutim to se danas tako ne tumači. Dečica pogotovo uživaju u ovim takmičenjima, pogotovo jer se koriste i nekim trikovima kako bi pobedili.

Vrbica, Lazareva subota Foto: Shutterstock

Simbolika crvenog jajeta

- Crveno jaje i kod katolika i kod pravoslavaca označava zdravlje i život. Veruje se da, kada je Isus Hristos vaskrsao, sva jaja su pocrvenela, odatle običaj farbanja kako čuvara kuće - prvog jajeta, tako i ostalih u ovu jaja boju.

S obzirom na značenje koje nosi crveno jaje, bake i majke su povlačile crveno obojeno jaje preko čela mlađe dece i beba, kako bi deca bila napredna, dugo živela i bila zdrava - govori nam naša sagovornica.

Prava radost za dečicu jeste šarenilo jaja, igre koje im odrasli priređuju, darovi, ali i najbitnije, druženje sa svojom porodicom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite zajedno sa decom uskršnju dekoraciju od papirnih zeka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Boža zemunac

    8. april 2023. | 17:35

    Zašto niste pitali sveštenika.

    Podelite komentar