• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je prvi koji je hodao zemljom: Popularno biblijsko ime koje znači "čovek"

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je "načinjen od crvene zemlje"

  • 0
Znacenje imena Arsenije Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Adam se smatra prvim muškim imenom.

To je biblijsko, pre svega jevrejsko i arapsko ime, popularno i širom hrišćanskog sveta, a koristi se kako u Srbiji tako i širom Evrope i ostatka sveta. Potiče iz hebrejske reči koja označava čoveka (muškarca).

Prema Starom zavetu, Adam je bio prvi čovek koga je Bog stvorio od zemlje. Otud postoji i izvesna igra rečima na hebrejskom jeziku od reči „Adamah“, odnosno „Zemlja“. A što opet u bukvalnom prevodu sa hebrejskog zapravo znači "biti crven", odnosno boje koja upućuje ljudsku kožu.

Tumačenje je zapravo da ovo ime znači "načinjen od crvene zemlje“, prema legendi da je Bog stvorio prvog čoveka od gline.

Na jeziku Asiraca, Adam, pak, znači "napraviti".

Kao englesko hrišćansko ime, postalo je često u srednjeg veka, a učestalost se povećala nakon protestantske reformacije u 16. veku.

Prema Knjizi Postanja, Adam i Eva su bili prvi čovek i prva žena u Bibliji u čijim poglavljima Bog oblikuje "čoveka“ (ha adam) od zemlje (adamah), udahnjuje mu život u nozdrve i čini ga čuvarom svih stvorenja. Bog zatim stvara za čoveka "ezer kenegdo", odnosno "pomagača koji mu odgovara". I to njegovog rebra, koje opet na sumerskom ima dvostranu igru reči kao i ime Adam, jer "ti" znači i "rebro" i "život". "Žena" se naziva "iša" jer je prema biblijskom tekstu nastala od "iš", odnosno "muškarca".

Njih dvoje su, kako je poznato, iznani iz Edena, jer nisu poslušali zapovest Boga da u rajskom vrtu mogu da koriste sve plodove za svoje potrebe, osim sa jabukovog drveta, što je Adam, prema predanju, na nagovor Eve, prekršio.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica