• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nije čovjek ono što misli, već ono što čini": Najlepši citati Meše Selimovića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najinspirativnijih književnika 20. veka ostavio je neizbrisiv trag i ideologiju iz koje bi svako od nas trebao da nauči bar ponešto

  • 2
Meša Selimović Printskrin: Youtube/RTS

Mehmed Selimović, u narodu poznat kao Meša, bio je jugoslovenski i srpski pisac, univerzitetski profesor, scenarista i akademik.

Ostavio je neizbrisiv trag, kako u srpskoj književnosti, tako i u kulturi.

Bio je predstavnik zajedništva, ideologije o ljubavi i uzajamnom prihvatanju bez obzira na nacionalnost ili veru, ponosni sledbenik svoje i jednaki poštovalac tuđe.

Njegovi romani, od kojih posebno ističemo "Tvrđavu" i "Derviš i smrt", neprocenjiva su riznica životnih istina.

Rođen je na današnji dan 1910. godine i u tu čast prisetićemo se nekih od njegovih najlepših citata.

"Najgore je kad ljudi ćute, kad se ne objasne, pa svaka sumnja ima pravo na život. I moja i tvoja..."

"Je li to mudrost, da ne očekujemo mnogo ni od sebe ni od drugih? Je li to gubitak ili dobitak, ako saznamo pravu meru, svoju i tuđu? Gubitak je što je ta mera sitna, a dobitak što ne tražimo više."

"San je ono što se želi, a život je buđenje. Zar može čovek potpuno uspavati svoju savest? Zar može prekinuti misao, kao konac, i zabraniti sebi razmišljanje o posledicama, ne želeći da zna za njih? Eto, izgleda da može. Nagon nas brani potpunim zaboravom, da bi nas spasao od mučenja zbog odgovornosti."

"Čovek nije drvo i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mesto čovek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvesnošću koja ga čeka. Promena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposesti njegov osvojeni prostor i on će počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja jer je čovek mlad sve dok se ne boji započinjati. Ostajući, čovek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu."

Tužna depresivna devojka žena sedi na plaži plaža usamljenost tuga Foto: Shutterstock

"Nada je vodilja smrti, opasniji ubica nego mržnja. Nezadovoljstvo je kao zver, nemoćna kad se rodi, strašna kad ojača."

"Život nije odlaženje i vraćanje, nego lutanje."

"Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je kako ne bi bolela. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se merio onim što više ne postoji. Ovako se mešaju utvare i život, pa nema ni čistog sećanja, a ni čistog života."

"Živi ništa ne znaju. Poučite me, mrtvi, kako se može umreti bez straha ili bar bez užasa. Jer smrt je besmisao, kao i život. Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati, niti joj tražiti razlog."

"Moral je zamisao, a život je ono što biva. Kako da ga uklopimo u zamisao, a da ga ne oštetimo? Više je štete naneseno životu zbog sprečavanja greha nego zbog greha."

"Nije čovjek ono što misli, već ono što čini."

"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari