• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako je razvod princeze Margaret uticao na druge nesrećne brakove i rastanke članova kraljevske porodice

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su se dalji brakovi unutar kraljevske porodice raspali, a troje od četvoro kraljičine dece na kraju je prošlo kroz turbulentne razvode

  • 1
Kraljevska porodica Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Britansku kraljevsku porodicu poslednjih decenija zadesilo je nekoliko razvoda, iako, po pravilu, članovi kraljevske porodice ne bi trebalo da se razvode niti venčavaju sa osobama koje već imaju brak iza sebe.

Prema kraljevskom ekspertu Dženi Bond, razvod princeze Margaret od lorda Snoudona 1978. godine je prokrčio put budućim generacijama kraljevske porodice da drugačije gledaju na razvod.

- Ona je narušila reputaciju porodice, ali je otvorila put drugima da izađu iz nesrećnih brakova - rekla je gospođa Bond, bivša kraljevska dopisnica BBC-ja.

Margaret i fotograf Antoni Armstrong Džons upoznali su se 1958. na večeri koju su organizovali zajednički prijatelji, a venčali su se u Vestminsterskoj opatiji 6. maja 1960. godine. Ali nakon 18 godina života zajedno razveli su se; obe strane su u braku bile neverne.

Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su se dalji brakovi unutar kraljevske porodice raspali, a troje od četvoro kraljičine dece na kraju je prošlo kroz turbulentne razvode.

Čarls i Dajana se razvode nakon 16 godina

Možda najpoznatiji od kraljevskih razvoda je razvod Čarlsa i Dajane, koji je okončan 1996. Razvod je usledio nakon 16-godišnjeg odnosa, obeleženog bajkovitim venčanjem u Vestminsterskoj opatiji i rođenjem dva sina, Vilijama i Harija.

Čarls i Dajana upoznali su se u njenoj porodičnoj kući, novembra 1977. godine, kada je princ izlazio sa njenom starijom sestrom Sarom.

Do 1980. Čarls je prekinuo vezu sa Sarom i krenuo da se viđa sa Dajanom. Njihova zajednica je potvrđena u novembru te godine, nakon što je Dajana primećena u Balmoralu.

Par se venčao 29. jula 1981. u Vestminsterskoj opatiji.

Smatralo se da je to venčanje veka, ali seme sumnje je već bilo usađeno u Dajanin um, posebno kada je Čarls otputovao u Australiju i Novi Zeland na pet nedelja bez nje.

To je bilo ubrzo nakon što je otkrila da je nedavno razgovarao sa bivšom ljubavnicom, Kamilom Parker Bouls. Čarls i Dajana su ubrzo dočekali svoje prvo dete rođenjem princa Vilijama u junu 1982, a dve godine kasnije rođen je princ Hari u septembru 1984. Međutim, sredinom osamdesetih se pričalo o neverstvu sa obe strane. Kada se Dajana nije pridružila godišnjem letnjem odmoru kraljevske porodice u Balmoralu 1987. godine, te glasine su se pojačale.

Uprkos tome, Dajana i Čarls su nastavili da obavljaju zajedničke angažmane.

Ali u decembru 1992. premijer Džon Mejdžor je najavio Donjem domu da će se par razdvojiti. Njihov razvod je okončan 1996. godine, a Dajani je oduzeto pravo na titulu.

Ali njen novi, oslobođeni postkraljevski život je tragično prekinut nakon fatalne saobraćajne nesreće u Parizu 1997. godine.

Princeza Ana i njen suprug su se udaljili

Kraljičino drugo dete, princeza Ana, stupila je u brak sa kapetanom Markom Filipsom 1973. Upoznali su se na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Venčali su se u novembru 1973. i dobili dvoje dece, Pitera 1977. i Zaru 1981. Do 1988. godine, nakon 15 godina braka, skupljale su se glasine o stanju zajednice ovog para.

Ali pravi problemi su viđeni tokom njihovog putovanja u Australiju te godine. Par je trebalo da provede pola nedelje na sajmu, da upoznaju ljude i pregledaju proizvode, stoku i izložbene hale.

Ali Mark je zbog povrede na Olimpijskim igrama u Seulu 1988 tokom posete bio na štakama.

Kraljevska porodica Foto: STF / AFP / Profimedia

Dok je princeza prolazila sajmom, njen povređeni supružnik je viđen kako šepa iza nje. Udaljenost između para, emocionalna i fizička, bila je jasna.

Dva meseca nakon što se par vratio u Britaniju, priča je procurela sa izveštajima da su se jedva viđali, da su vodili "odvojene živote" i imali "prazan brak".

Bakingemska palata nije komentarisala priče, ali su se 1989. godine princeza Ana i Mark Filips razdvojili.

Razveli su se 1993. godine, a samo nekoliko meseci kasnije Ana se udala za svog drugog muža Tima Lorensa.

Bivša supruga princa Endrjua je i dalje bliska kraljevskoj porodici

Iako je objavljeno da su se princ Endrju i Sara Ferguson prvi put sreli kada su bili deca, tek mnogo godina kasnije ponovo su se povezali kao odrasli.

Do njihovog susreta došlo je preko princeze Dajane, koja je i sama bila prijateljica iz detinjstva sa Sarom. Dve žene su se ponovo sprijateljile 1980. godine, a Sara je postala član Dajaninog užeg kruga nakon venčanja sa Čarlsom 1981. godine.

Nakon što je Sara pozvana na događaj u zamku Vindzor 1985, ona i princ Endrju su takođe ponovo uspostavili vezu, koja se brzo razvijala.

Kraljevska porodica Foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

U roku od godinu dana, par je bio veren, a zvanično je objavljeno 19. marta 1986. Oni su se venčali u Vestminsterskoj opatiji 23. jula, postavši vojvoda i vojvotkinja od Jorka - poklon od kraljice.

Par je dobio svoju prvu ćerku Beatris 1988. godine, a Judžin se rodila 1990. godine.

Ali kaže se da se brak brzo raspao, a pomorska karijera princa Endrua je navedena kao faktor jer ga je posao dugo vremena držao daleko od kuće.

Razdvojili su se početkom 1992, a razveli su se 1996. godine.

Sara se navodno otuđila od šire kraljevske porodice tokom godina.

Međutim, Sarini odnosi sa članovima kraljevske porodice su se poboljšali u poslednje vreme i ona je prisustvovala nekim velikim događajima, uključujući sahranu kraljice Elizabete.

Endru i Sara, u međuvremenu, nastavljaju da održavaju bliske odnose i dele istu kuću u Rojal Lodžu, piše "Daily Mail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je Megan Markl trebalo da bude deo kraljevske porodice?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Zena

    13. maj 2023. | 16:32

    Divan clanak. Bravo za autora. Nasem drustvu treba vise ovakvih autora. Lepa hronologija I analiza.

    Podelite komentar