• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prva u redu za španski presto, princeza Leonor (17) polazi u vojsku: Priprema za vođstvo oružanih snaga

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cilj obuke treba da bude da Leonor u budućnosti preuzme vrhovnu komandu nad oružanim snagama

  • 1
Princeza Leonor Španija Foto: Profimedia/Sipa Press/R. SMITH

Leonor, princeza od Asturije, pretpostavljena je prestolonaslednica Španije kao starija ćerka kralja Felipea VI i kraljice Leticije. Takav položaj nosi sa sobom mnoge obaveze.

Kao prva u redu za presto, pre nego što preuzme vlast, ova 17-godišnjakinja će završiti školu i proći vojnu obuku, baš kao što je i njen otac. Ali pre toga, kao i svaka tinejdžerka, princeza će uživati na letnjem raspustu.

Za samo nekoliko nedelja, Leonor od Španije će diplomirati na elitnom UVC Atlantic Koledžu, koji pohađa i holandska princeza Aleksija. Kada završi školu u maju, pred njom je nekoliko nedelja uživanja u letu i opuštanja, a potom polazi na tešku trogodišnju vojnu obuku koja počinje u avgustu. Mlada princeza kreće stopama svog oca, i kao i on, obučiće se u tri grane službe.

Princeza Leonor, ćerka kralja Filipa VI Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kako je saopštila ministarka odbrane Margarita Robles, priprema za njenu obuku traje već mesecima. Leonor će od avgusta pohađati Opštu vojnu akademiju u Saragosi. Tokom 2024. i 2025. godine će se pridružiti mornarici, a 2026. godine i Ratnom vazduhoplovstvu. Cilj obuke treba da bude da Leonor u budućnosti preuzme vrhovnu komandu nad oružanim snagama.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Leonor će takođe dobiti društvenu obuku u svojoj vojnoj obuci. Dok pohađa vojne akademije, Leonor će se odreći svoje plate i novca koji kadeti dobiju.

- Vrline kao što su lojalnost, disciplina, hrabrost ili drugarstvo i principi kao što su odgovornost, uzoran način ponašanja ili strogost se uče zajedno sa tehničkim veštinama. Princeza Leonor razume zahteve i žrtve koje vojni život podrazumeva i priznaje čast da obučava i služi zajedno sa muškarcima i ženama u našim oružanim snagama - navodi se u saopštenju ministarstva, kako prenosi Style Book.

To što Leonor, kao buduća kraljica, odlazi u vojsku nije toliko neobično, jer vrhovnu komandu nad vojskom tradicionalno preuzima kralj ili kraljica zemlje. Ideja je da u slučaju rata i ona bude deo rukovodstva.

Pored zvanične titule princeze od Asturije, Leonor nosi istorijske titule princeze od Đirone, princeze od Vijane, vojvotkinje od Monblana, grofice od Servere i dame od Balagera. Ako se Leonor popne na tron kako se očekuje, ona će biti prva kraljica Španije na vlasti od svoje četvrte prabake Izabele II, koja je vladala od 1833. do 1868. godine.

Princeza Leonor, ćerka kralja Filipa VI Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Leonor je rođena 31. oktobra 2005. godine tokom vladavine njenog dede po ocu, kralja Huana Karlosa I. Kao i njen otac, krštena je vodom iz reke Jordan – u romaničkom krstioniku koji se koristio za krštenje španskih prinčeva od 17. veka. Njeni kumovi su bili baka i deda po ocu, kralj Huan Karlos I i kraljica Sofija. Dobila je ime Leonor de Todos los Santos.

Kralj Huan Karlos je 18. juna 2014. potpisao instrument o abdikaciji, a sledećeg dana u ponoć (18–19. jun 2014.) Leonorin otac se popeo na tron postavši kralj Felipe VI, a Leonor je postao njegov pretpostavljeni naslednik i princeza od Asturije. Prema španskom ustavu iz 1975. godine, nasleđivanje španskog prestola je po sistemu primogeniture po muškoj preferenciji, što znači da je Leonor, kao starija od dve Felipeove ćerke, prva u redu da nasledi tron.

Međutim, prema sadašnjem zakonu, ako njen otac ima zakonitog sina dok je još bio kralj, Leonor bi bila raseljena u liniji nasledstva i ponovo bi postala infanta Španije. Bilo je diskusija o promeni zakona o nasleđivanju na apsolutnu primogenituru, omogućavajući nasleđivanje najstarijeg deteta, bez obzira na pol, međutim, rođenje Leonor, praćeno rođenjem njene mlađe sestre Sofije, zaustavilo je ove planove, prenosi "Vikipedija".

U septembru 2018, Leonor je obavila svoj prvi javni angažman van palate prateći svoje roditelje u Kovadongu na proslavu 1300. godišnjice Kraljevine Asturije. Već u oktobru je održala svoj prvi javni govor, održan u Institutu Servantes u Madridu, gde je pročitala prvi član Ustava Španije. Govor se poklopio sa 40. godišnjicom ustava i njenim 13. rođendanom. Narednih godina imala je još nekoliko javnih nastupa.

Kao pretpostavljena prestolonaslednica, nominalna je predsednica Fondacije princeze od Asturije i Fondacije princeze od Đirone, iako, dok ne napuni 18 godina, te funkcije preuzima njen otac. Takođe, tradicionalno za prestolonaslednika, njen otac joj je dodelio orden i kragnu Ordena zlatnog runa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ličnosti sveta: Kraljica Elizabeta II

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari