• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

8 načina na koje tate utiču na svoje ćerke: Jedna promena im najteže pada

Vreme čitanja: oko 3 min.

Očevi ćerkama na mnogo načina oblikuju budućnost, pa bi trebalo da budu veoma oprezni i da ulože mnogo truda tokom odrastanja svojih devojčica

  • 3
Otac, ćerka, tata Foto:Shutterstock

Istraživanja pokazuju da devojčice kojima su očevi iskazivali ljubav imaju veće izglede da budu emocionalno stabilne, društveno aktivne i samopouzdane.

Očevi ćerkama na mnogo načina oblikuju budućnost, pa bi trebalo da budu veoma oprezni i da ulože mnogo truda tokom odrastanja svojih devojčica, piše Miss7mama.

1. Dajte primer kako bi muškarci trebalo da tretiraju vašu ćerku

Odnosi između muža i žene su primer ćerkama i oblikuju njihov stav prema tome šta one same mogu da očekuju ​​od muškarca.

Otac bi trebalo da pokazuje poštovanje prema svojoj supruzi i da je voli onako kako bi želeo da njegova ćerka bude voljena kad odraste i počne da se zabavlja sa mladićima.

2. Ne štedite na ljubavi

Devojčicama je potrebna velika količina jubavi da bi izgradile samopoštovanje i shvatile da treba da budu voljene. Niko ne može da zameni oca, tako da bi očevi trebalo da najbolje moguće iskoriste ulogu tate.

3. Govorite joj da je lepa

Uticaj vršnjaka, društvenih medija i nedostižnih standarda lepote mogu uticati na devojčice tako da se upoređuju s drugima i da imaju problema sa samopoštovanjem.

Zato bi očevi trebalo da podsećaju svoje ćerke da su lepe i da ih uvere koliko su posebne ne samo zbog fizičkog izgleda, već i zbog ponašanja, karaktera, talenata... U njihovoj moći je da ne dopuste drugima da njihovim ćerkama naruše samopouzdanje - tate bi, zajedno sa mamama, trebalo da nauče svoje ćerke da veruju u sebe.

4. Budite uvek tu za nju

Bez obzira na to kako odraslo izgleda, ćerki će uvek biti potrebni bezuslovna ljubav i podrška oca.

Praviće, naravno, i greške od kojih otac neće moći da je zaštiti, ali će isto tako biti potrebno da joj pokaže kako ništa ne može da umanji njegovu ljubav prema njoj.

Otac tata dete ćerka Foto: Shutterstock

5. Saslušajte je

Bez obzira na to da li ima tri, sedam ili 27 godina, ćerka uvek želi da je otac sasluša i razume.

Ćerke vide ako očevi na njih ne obraćaju pažnju, pa možda više sa njim neće deliti svoje tajne. Zato tata mora da misli na ćerkine potrebe i da joj pruži svu emocionalnu podršku koja joj je potrebna.

6. Poklonite joj uspomene

Ćerke žele očevu pažnju i to ništa ne može da im zameni. Tata može svoju ćerku da odvede na sladoled, na porodični izlet u bioskop, ili da se samo igra sa njom kad ona to poželi.

Očevi bi trebalo da uče svoje ćerke da se svaki trenutak u životu može učiniti posebnim.

7. Naučite ćerku svemu što je interesuje

Otac bi trebalo da pronađe vreme koje će u potpunosti posvetiti svojoj ćerki. On bi, takođe, trebalo uvek da odgovara na njena pitanja i da zadovolji njenu znatiželju, a trebalo bi i da je nauči svemu što je interesuje.

8. Naučite da je pustite

Očevi žele da zaštite ćerke od svih opasnosti, što naravno uključuje i momke. Često misle da je njihova ćerkica premlada ili da nema tog mladića koji zaslužuje njegovu mezimicu. Ovo je najčešće i najteža lekcija koju mnogi očevi moraju da nauče.

Iako bi otac definitivno trebalo da pazi na svoju ćerku, isto tako mora imati na umu da će ona jednog dana napustiti dom i započeti svoj život. Ćerka će napraviti neke greške od kojih bi tata hteo da je zaštiti i mnoge njene greške tati će verovatno slomiti srce, ali će isto tako biti ponosan na to u kakvu je ženu njegova ćerka izrasla.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ana

    20. maj 2023. | 17:05

    Kako je lepo kad shvatiš da si sve ovo dobila od svog oca.❤️❤️❤️

    Podelite komentar

  • Maja B.

    20. maj 2023. | 18:03

    Nazalost ovo zadnje nije docekao,ali znam da bi me pustio da ga je upoznao 💙🙏🏻😇

    Podelite komentar

  • Ika

    21. oktobar 2023. | 11:52

    Šta je sasituacijom kada majka ne poštuje oca , kako da otac da primer ćerki.

    Podelite komentar