Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako uspostaviti zdrav odnos sa decom vašeg novog partnera? 3 ključna saveta stručnjaka

, Ona.rs

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prevelika očekivanja mogu da dovedu do razočaranja

  • 0
Family

Foto: Shutterstock

Poslednjih decenija u Srbiji primetan je trend porasta razvoda, posebno u starosnoj grupi od 30 do 54 godine. Upravo u ovom životnom dobu partneri koji su se razveli pokušavaju da ostvare nove veze, što ume da bude izazovno sa više aspekata.

Jedan od najčešćih problema u novoj vezi je upoznavanje i prihvatanje deteta ili dece potencijalnog novog partnera, odnosno partnerke.

Primera radi, u Sjedinjenim Američkim Državama upravo je "porodični prtljag" koji svaki partner unosi u novu zajednicu razlog razvoda drugog braka.

- Razlog zašto drugi brakovi često propadaju je zbog mešane porodične dinamike. Spajanje porodice je nesumnjivo izazov, ali uz poniznost i strpljenje možete to učiniti - navodi psiholog Liza Mari Bobi i otkriva kako da to učinite.

1. Razgovarajte sa partnerom o vašoj ulozi

Kada uđete u brak sa osobom koja ima decu, najčešći uzrok konflikta uglavnom počiva u činjenici da pokušavate da promenite način na koje je dete odgajano. Zato je veoma važno voditi iskrene razgovore sa partnerom, kako biste shvatili kakvu roditeljsku ulogu on igra i kakvu želi da dodeli vama. 

- Recite partneru nešto poput: "Objasni mi detaljno kako vaspitavaš svoju decu i reci mi kako ja tu mogu da doprinesem" - navodi psiholog.

Takođe je važno da vam partner postavi jasne granice o aktivnostima koje želi da obavljate sa njegovim detetom, dopuštenim razgovorima...

2. Znajte svoje mesto

Budite svesni činjenice da dete vašeg partnera u vama ne treba da vidi "dodatnog" roditelja, već prijateljsku odraslu figuru.

- Odnos dece sa vašim partnerom biće moćniji i izdržljiviji i moraće da bude prioritet u odnosu na vašu želju. Deo spoznaje svog mesta je prihvatanje da nemate pravo glasa u životima ove dece. Ne očekujte da imate roditeljski autoritet - objašnjava Liza.

Svađa, majka, dete, uplakano dete, besna majka

Foto: Shutterstock

Iako je potrebna poniznost da se ovo prihvati, važno je jer to često ublažava napetost.

3. Ne uzimajte stvari k srcu

Bez obzira na to kako se ponašate, koliko ste savršeni i tolerantni, budite spremni da se deca vašeg partnera neće odmah vezati za vas.

- Ne očekujte da ćete se ovoj deci dopasti u početku; oni mogu da kažu ili urade nešto što vam se neće dopasti, ali znajte da je to u potpunosti normalno. Kad su deca u bolu, to se uvek pokaže u ponašanju. zato promenite svoja pozitivna očekivanja i očekujte da će deca vaše nove "druge polovine" biti i povređena i uplašena. Ne shvatajte stvari lično, to je prirodna reakcija na promenu - savetuje Bobijeva, a prenosi "CNBC".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beba pijanista: Ovog slatkiša čeka blistava karijera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica