• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji ipak imaju favorite među decom: Rezultati pokazuju da su mlađa deca više pogođena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezultati koji ne treba da vas brinu, osim ukoliko ne pravite drastične razlike u tretiranju dece

  • 0
634089968 Foto: Shutterstock

Iako su braća i sestre dar od Boga jer ostaju sa nama i onda "kada roditelji odu", detinjstvo ume da bude poprilično komplikovano ako odrastate kao dete koje se oseća manje voljeno u odnosu na svog brata ili svoju sestru.

Roditelji koji imaju dvoje ili više dece često ističu da među njima ne prave razliku, kao i da ih sve podjednako vole. No, nauka se sa tim ne slaže.

Prilikom dizajniranja longitudinalne studije, koja je započeta 1989. godine, sa ciljem da prouči dinamiku između dece i njihovih roditelja, istraživači su pokušali da otkriju "da li su mama i tata tretirali decu drugačije na osnovu redosleda rođenja". Cilj je bio da se utvrdi da li deca smatraju da dobijaju pošten tretman i kako to utiče na njihovo samopoštovanje.

Rezultat objavljen u "Journal of Family Psychology" potvrdio je da mama i tata definitivno imaju favorite.

U istraživanju koje je obuhvatilo 384 porodice, čak 70 odsto očeva i 74 odsto majki pokazalo je preferencijalni tretman prema jednom detetu.

hodanje, zabava, društvo Foto: Shutterstock

I dok se činilo da osećaj preferiranosti nije toliko uticao na kreiranje samopoštovanja kod starije dece, najmlađa su i te kako bila pogođena.

- Naša radna hipoteza je bila da će starija, ranije rođena deca biti više pogođena percepcijom različitog tretmana zbog njihovog statusa koji donosi više odgovornosti, dok mlađa dobijaju više vremena sa roditeljima. Ali, svi osećaju da njihov brat ili sestra dobijaju bolji tretman. Bez obzira kako na to gledate, i ranija i kasnije rođena deca doživljavaju povlašćeni tretman, svako na svoj način - navodi sociolog Ketrin Kogner, a prenosi "QZ".

Psiholozi smatraju da, iako ne treba praviti kardinalne razlike, ne opterećujte se svakom sitnicom jer promene na krupnom planu nema, osećaj je najčešće subjektivan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Festival nauke 2023. od 17. do 19. maja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica