• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Postala sam baka sa 43 godine, nisam htela da čuvam unučiće": Da li je ova žena u pravu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izreku da je potrebno celo selo kako bi se odgajalo jedno dete ne podržavaju svi

  • 7
Starija mama, baka, dete, devojčica, unuka Foto-ilustracija: Shutterstock

Za mnoge roditelje nema veće radosti nego kad kad njihova deca dobiju potomstvo.

Čuveni “baka i deka servis” odavno je postao nezamenljiv na našim prostorima, tim pre što vrlo brzo po dobijanju deteta roditelji moraju da se vrate na posao, a teško prihvataju da odvedu dete u vrtić.

I dok ovdašnje bake i deke s rdaošću prihvataju da vode brigu o unučićima, proživljavajući sa njima “drugo roditeljstvo”, u inostranstvu nije takav slučaj.

Karolin Čalinor postala je mama sa 17 godina, a u 43. je dobila prvo unuče. Danas ima 69 godina i 14 unučića, ali nijedno od njih nije želela da čuva.

- Rodila sam šestoro dece i smatram da sam obavila roditeljsku dužnost - kaže Karolin.

- Sad, kad sam na pragu 70. godine života, nemam nameru da budem na usluzi svojim unučićima koji imaju od dve do 26 godina.

Prvo unuče ova žena dobila je u 43. godini, kad je njeno najmlađe dete imalo svega dve godine. Karolin kaže da se u početku trudila da bude od pomoći kao baka, ali je vremenom shvatila da je to veoma teško.

- Osuđivala sam sebe, jer nisam bila baka kakva bi trebalo da budem, ali kad se sad osvrnem na taj period života ne shvatam zbog čega sam bila tako stroga prema sebi. Kad je moja najstarija ćerka Kler koja sada ima 46 godina postala mama četiri godine kasnije, znala je da ne mogu da ostavim sve zbog nje i uverila me je da je u stanju da brine o svom detetu - priseća se Karolin.

Kad je dobila sedmo unuče, shvatila je da želi da uživa sa svojim unučićima, ali ne kao “baka servis”.

- Želela sam da uživam u kvalitetnoj igri sa njima umesto da im menjam pelene. Moja deca nisu ni očekivala da ću im pomagati na način na koji bake obično pomažu. Naučila su sama da brinu o svojoj deci kao što sam ja brinula o njima dok su bili mali. Naravno da sam uvek tu da priskočim u pomoć, ali čuvanje dece nije moja obaveza. Želim da živim punim plućima i u svom ritmu - objašnjava ova žena.

Ona dodaje da ni njeni roditelji njoj nisu pomagali u podizanju dece.

- Želim da sećanja mojih unuka na mene budu magična, a ne da me pamte kao nekoga ko ih je terao da rade domaće zadatke ili da žure u školu. Volim da provodim vreme sa njima, časteći ih sladoledom na obližnjoj farmi mleka. Sa jednom unukom obožavam da idem u kupovinu knjiga. Moji unuci mi pišu poruke koje čuvam na jednom zidu, kako bih se uvek podsetila koliko me vole - s ponosom izgovara Karolin.

Šta mislite, da li je ova baka u pravu? Podelite sa nama kroz komentare.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Odnos bake i unuke koji topi srca: Dragocene momente dele na internetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • MN CG

    16. jun 2023. | 17:34

    Da upravu je 100% . Bake služe da se poigraju sa unučicima da im pričaju priče i čitaju bajke !! A mame i tate su tu da odgajaju čuvaju i vaspitavaju...

    Podelite komentar

  • BASA

    16. jun 2023. | 16:44

    Savim je u pravu ! Sve cestitke ! Bravo !

    Podelite komentar

  • Bravo!

    16. jun 2023. | 18:47

    To bi moja koleginica rekla: Ja nisam radna, nego paradna baba. Ukratko, ako dete ima oba zdrava roditelja, a tu su i dnevni boravci i obdanista, apsolutno nije potrebno da se u pricu ukljucuju babe i dede. Oni treba da imaju svoje zivote, da sebi u penziju ispune neke zelje koje nisu mogli ranije, a ne da se od duga vremena ZABAVLJAJU unucicima!

    Podelite komentar