• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

6 tajni odgajanja genijalne dece: Jednostavnije su nego što mnogi roditelji misle

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za 20 godina biti važno kako roditelji odgajaju decu danas

  • 0
dečak, heroj, samopouzdanje, dete, mašta Foto: Shutterstock

Većina roditelja želi da odgaja svoju decu tako da ona postanu osobe na koje će biti ponosni. Ali, ono što mnogi roditelji moraju da prihvate je da je svako dete drugačije i da metode koje su dovele do uspeha u jednoj porodici neće biti efikasne u drugoj.

Kako da odgajamo briljantnu decu?

Keti Hirš-Pasek, profesor na Univerzitetu Templ, i koautor Roberta Golinkof sa Univerziteta Delaver napisali su knjigu o roditeljstvu “Postati briljantan: Šta nam nauka govori o podizanju uspešne dece”. Knjiga je osmišljena da pomogne roditeljima da neguju veštine učenja svog deteta koristeći nauku o učenju i razvoju, piše "Yourtango".

U intervjuu za NPR, Hirš-Pasek je rekla da će za 20 godina biti važno kako roditelji odgajaju decu danas.

- Ako to ne shvatite kako treba, imaćete okruženje koje nije pogodno za život. To je kriza koju vidim - rekla je ona za NPR.

Rešenje, prema dvojici autora, leži u šest metoda koje bi roditelji trebalo da primenjuju u radu sa decom.

1. Saradnja

- Saradnja je sve, od druženja sa drugima do kontrolisanja svojih impulsa kako biste se slagali sa detetom - kaže Hirš-Pasek.

Roditelji bi trebalo da nauče dete kako se gradi raznolika i multikulturalna zajednica, da bi mališan kad odraste i “izađe u svet” prihvatio različitosti i mogao lako da se uključi u društvo, bez predrasuda koje će ga spoticati.

Porodica Foto: Shutterstock

2. Komunikacija

Govor, pisanje, čitanje i slušanje su oblici komunikacije kojima bi roditelji trebalo da uče decu od malih nogu.

Kako su deca poput sunđera i “upijaju” ponašanja starijih, ne bi trebalo ni podsećati roditelje da je važno da i oni sami čitaju i pišu u kućnom ambijentu. Takođe, roditelji ne bi trebalo da zanemare važnost razgovora i slušanja kako bi deca to učila od njih.

3. Sadržaj

- Sadržaj je izgrađen na komunikaciji - kaže Hirš-Pasek.

Da bi sarađivala i komunicirala, deca bi trebalo da nauče osnovne jezičke veštine, kao i čitanje.

Porodica, deca, mama i dete Foto: Shutterstock

4. Kritičko mišljenje

Roditelji ne samo da bi deci trebalo da daju informacije, već i da im dozvole da sami razmišljaju o tim informacijama.

- Ako želite da imate dete koje ume kritički da razmišlja, morate biti spremni da mu odgovorite na brojna pitanja. Kad vas pita zbog čega se nešto desilo, nemojte biti šturi u odgovoru. Ohrabrujte dete da postavlja što više pitanja, kako bi saznalo šta drugi ljudi misle - kaže Hirš-Pasek.

5. Kreativna inovacija

Svaki roditelj bi trebalo da zna neku veštinu koju će usavršiti, a po mogućstvu i unaprediti.

Deca uče po modelu.

Ukoliko, na primer, zajedno sa detetom slušate muziku, nije dovoljno samo da znate da pevate ili da naučite nekoliko nota. Naučite kako da svirate neki instrument, proučavajte različite muzičke stilove, pokušajte da pišete tekstove… Na taj način možete da podstaknete dete da se i samo zainteresuje za muziku i da shvati na koji način će napraviti veće rezultate u nekoj oblasti.

Muzika je, naravno, samo jedna od oblasti u kojoj vaše dete može da postigne velike rezultate ako ga podstaknete ličnim primerom.

6. Samopouzdanje

Da bi roditelji pomogli detetu da izgradi samopouzdanje, trebalo bi da ga ohrabre da rizikuje u ranom uzrastu, naravno pod njihovim budnim okom. Naravno, niko bolje od roditelja ne poznaje temperament deteta i njegove osobine ličnosti, pa bi u skladu sa tim trebalo i raditi na izgradnji samopouzdanja mališana i usmeravati dete.

Otac, dete, sin Shutterstock

Ne hvalite rezultat nego trud, izbegavajte kritiku i poređenja sa drugom decom, a takođe prepoznajte i preusmerite pogrešna uverenja kod deteta.

- Društvena interakcija između deteta i roditelja pomaže da dete stekne samopouzdanje i nauči kako da razvije brojne veštine kroz život - zaključuje Hirš-Pasek.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Zdravo svete!": Ana Ivanović podelila snimak koji je raznežio sve

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica