• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najlepši citati Desanke Maksimović o detinjstvu: Brižne misli o dečjem svetu izrasle su u velike mudrosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

5 citata kojim je opisala lepote jednog doba

  • 1

Desanka Maksimović je jedna od najuticajnijih pesnikinja naše zemlje i njene mudrosti, čiste, a opet tako prirodne reči, ostale su svetu na poklon.

Za života je napisala na stotine stihova, a zbog specifičnog načina na koji je pisala, ostavila je veliki trag u srpskoj poeziji. Većina njenih pesama su mladalačke, entuzijastične, a opet preplavljene ozbiljnošću i osećanjima. 

Sa pesmama Desanke Maksimović se upoznajemo još u prvim školskim danima. Tad su nam bliske zbog ljubavi prema deci i pisanju o lepotama sveta, sagledanim kroz oči jedne mlade duše.

Ovo je pet citata ove velike dame o detinjstvu:

1. Mislim da deca i oni koji tek izlaze iz detinjstva ne vole da poveravaju starijima svoja osećanja. Njima su njihove prve tajne lake i slatke i čini im se da bi razgovor o njima mogao poremetiti neku lepotu.

2. Deci poručujem neka ne hitaju čas pre izići iz detinjstva, i neka njihove prve ljubavi budu takve da bi ih smeli poveriti i mami i razrednom starešini.

3. Detinjstvo i ono što smo u njemu doživeli zbilja je izvor svih naših snaga i inspiracija. Lepotu kojoj smo se tada divili ne pomrači nijedna s kojom se posle sretamo. Meni nijedno more, nijedna ravnica ne mogu zameniti brda, niti mi ijedna reka i njen huk mogu pomračiti lepotu gorskih potoka i njihov žubor. Rečima koje smo u detinjstvu naučili najlakše se i najradije izražavamo.

4. Ako nismo zajedno po aprilskoj gazili travi sačekaćemo zajedno prve mirise snega.

5. Bolje bi bilo da nismo budili sneg iz sna detinjeg, da nismo srebrne jelenske rogove šumom lomili.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Održana akademija povodom jubileja Desanke Maksimović i njene zadužbine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari