• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog razvoda roditelja deca ne smeju da trpe: Odlazak u savetovalište važan za celu porodicu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neadekvatno rešavanje problema ili konflikata koji su normalni u jednom odnosu dovode do ozbiljnih svađa i poremećenih porodičnih odnosa, a kasnije i do razlaza

  • 1
Roditelji, svadja, razvod, tužan dečak, dete Foto ilustracija: Shutterstock

Rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu Centra za socijalni rad u Beogradu Slađana Ivanović rekla je danas da su najčešći razlozi koji dovode do razvoda brakova loša komunikacija i gubitak bliskosti između partnera.

Ona je za Tanjug rekla da je komunikacija ključna za sve odnose, a posebno za partnere koji imaju decu. Ivanović je obasnila i da se dobra komunikacija razvija od najranijeg doba, pre svega u primarnoj porodici.

- Najčešći problemi u odnosima ljudi javljaju se u komunikaciji i bliskosti. Neadekvatno rešavanje problema ili konflikata koji su normalni u jednom odnosu dovode do ozbiljnih svađa i poremećenih porodičnih odnosa, a kasnije i do razlaza. Ono što bi bilo dobro, ako te svađe postanu učestale je da se jave Savetovalištu, da porade na sebi i da počnu da rade na komunikaciji koja će svakako biti dobra za njih ostali u braku ili ne - dodala je ona.

Ivanović objašnjava da se kada se govori o bliskosti misli na određeni stepen zajedništva.

- To je ono što nam nedostaje u savremenom načinu života koji vodi individualizaciji i možda nekoj egoističnoj potrebi da se isključivo bavimo sobom, ali ono što jedan odnos čini dobrim jeste zajedništvo - da imamo zajedničke ideje, planove, zajedničko provođenje vremena. Ako biste me pitali kako jedan odnos treba da izgleda to je da svako zadrži svoj individualni deo, da ga druga strana podržava u daljem razvoju, ali da treba da postoji zajedništvo i da se radi na zajedničkoj budućnosti - rekla je ona.

Kada dođu parovi na terapiju, kako je istakla Ivanović, najčešće se kao razlog navode stalne svađe ili da ne postoji više razumevanja.

- Tada mi očekujemo da tokom zajedničke seanse pričaju u sebi, šta je to što njima smeta i koja su njihova uverenja o ljubavi, braku... Dešava se da u toku seanse čak i ako su 20 godina zajedno, prvi put čuju neke stvari od svog partnera i to se vidi po njihovoj reakciji - dodala je ona.

Kada se govori o starosnoj granici parova koji dolaze u savetovalište ona dodaje da se najčešće radi o parovima koji imaju decu školskog uzrasta.

- Parovi na samom početku imaju određena uverenja, pa su tolerantiji nadajući se da će se partner ili partnerka promeniti, da će nas čuti, u tom našem odnosu se rađaju i deca i nakon određenog niza godina zajedničkog života kulminiraju problemi - objašnjava ona.

Prema statističkim podacima, sve više dece se rađa van braka, a Ivanović smatra da na to utiče savremeni način života, ali i nedostatak tolerancije i da se neki parovi odlučuju da odnos ne formalizuju brakom. Kada dođe do razvoda, razlozi su različiti, navela je Ivanović.

Porodica svađa razvod deca majka muž žena muškarac Foto-ilustracija: Shutterstock

- Najčešće žene kao razlog navode da dugo godina postoje svađe, nasilje i neprepoznavanje potreba i težina obavljanja profesionalnih obaveza sa decom. Ako pričamo o muškarcima, oni najčešće primenjuju status kvo ili guranje problema pod tepih, a kada se i odluče na taj korak to je zbog preljube supruge ili ako oni žele da započnu drugi život - objasnila je ona.

Ivanović je dodala da je dogovor između partnera jako važan, pre svega ako postoje deca, zbog toga što moraju da se dogovore kako će dalje brinuti o njima, jer iako između njih nema više fizičke veze, ostaje trajna veza zbog dece i uvek će morati da komuniciraju.

Ona je rekla i da je savremeno društvo nametnulo ženi dvojaku ulogu - sa jedne strane je briga za porodicu i decu, a sa druge strane profesionalnu realizaciju. Uglavnom nezadovoljstvo, kako je naglasila, pre svega kod žena dovodi do prekida veze ili razvoda, ali i do toga da potraže pomoć terapeuta, ali da je pozitivno i to da muškarci u poslednje vreme dolaze samoinicijativno ili po pozivu partnerke.

- Žene su najčešće inicijatori, ali veoma često prema našem iskustvu nakon dugogodišnje dileme. Osim tog razloga koji nosi savremena pozicija žene i nezadovoljstva, svakako da su česti konflikti i svađe, ali i nasilje koje trpe - rekla je ona.

Razvod braka, skida burmu burma Foto-ilustracija: Shutterstock

Pitanje nasilja je kompleksno, rekla je ona i dodala da su važna iskustva iz perioda detinjstva ili pozicija žrtve, pa se žene teško odlučuju da se same jave Savetovališu, već ih uputi sud, policija ili Centar za socijalni rad.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj zaključenih brakova, kao i broj razvedenih brakova u prošloj godini porastao je za 0,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine u Srbiji zaključen je 32.821 brak, što predstavlja porast od 0,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Razvedeno je 9.813 brakova, odnosno za 0,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Prosečna starost muža pri razvodu braka iznosi 45,1 godina, a za žene 41,5 godina. Prosečno trajanje razvedenog braka u 2022. godini iznosi 13,8 godina.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo su pet najskupljih razvoda ikada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Hm

    22. jul 2023. | 13:57

    Centar za socijalni rad, kakva zabluda!!!! Potpuna nebriga za porodicu, potkupljivi, bahati, nedodirljivi, neprijateljski raspolozeni prema jednoj strani, interes, kakvo lose iskustvo. Da li muz ili zena ne stajem ni na jednu stranu potpuno su ostavljeni sami sebi pri razvodu, a o deci da ne pricam. Uglavnom su sa majkom i jos ako je zivot bio materijalno ok, nasilja itd, gledaju vas s podozrenjem. Eto prijavljeno nasilje zbog podele imovine!!!! Podela imovine nema nikakve veze sa nasiljem, zaseban je postupak. Sve nakaradno, uvrnuto itd i potpuni mrak, sudstva, centra, svega...... U smemu tome deca jako puno trpe i gledaju tog roditelja kao nesposobnog jer zamisli nista se ne resava, traje i traje i traje..... Besmisao i unistavanje porodice sa svih strana!

    Podelite komentar