• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Volim pastorke, ali od mene neće videti ni pare: Žena planira da ostavi nasleđe samo biološkim unucima

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako me neko od unuka bude pitao šta nameravam da im ostavim sa zadovoljstvom ću im reći veliku debelu laž, jer kada saznaju istinu - mene ionako više neće biti

  • 0
Baba i deda, unuci, kuhinja, baka, deka Foto: Shutterstock

Svakog leta Sofija (67) uživa u tome da dočekuje svojih deset unučadi na nedeljnom ručku.

Svi oni, starosti od pet do 22 godine, zovu penzionisanu državnu službenicu Nona, što je tradicionalan naziv za baku u Grčkoj, ali je samo polovina njih njeni biološki unuci. Ostali su zapravo unuci njenog sadašnjeg partnera Davida, sa kojim je stupila u vezu nakon što joj je preminuo suprug 2010. godine. Par danas živi u Davidovom domu.

- Moje imanje, koje uključuje dve nekretnine koje izdajem, procenjuje se na oko 700.000 evra. Iako volim i tretiram sve do kraja kao svoje biološke unuke i jednako ih obasipam ljubavlju i naklonošću, troši istu količinu novca na njihove božićne i rođendanske poklone, i jednako sam  srećna što mogu da provodim vreme sa svima njima, obećala sam svom pokojnom mužu da će naše imanje u celini pripasti samo našim unucima - kaže za Daily Mail Sofija (čije je ime izmenjeno za potrebe pisanja članka).

Starija mama, baka, dete, devojčica, unuka Foto: Shutterstock

Kako kaže, naravno da se ponekad oseća krivom zbog ove odluke.

- Svet je teško mesto za mlađe generacije i potrebna im je sva finansijska pomoć koju mogu da dobiju. Cenim da to znači da ću svoje biološke unuke ostaviti na solidnijoj finansijskoj osnovi od Davidovih, ali osećam obavezu da poštujem želje svog pokojnog muža. Na sreću, niko od unuka me nikada nije pitao šta nameravam da im ostavim. A ako to urade, onda ću sa zadovoljstvom ispričati veliku debelu laž, jer kada saznaju istinu - mene već neće biti.

Da li je Sofijina odluka ispravna ili bi na kraju mogla da podeli njenu novu porodicu na dva dela?

Ništa ne izaziva antagonizam tako kao poslednja volja koja se, naravno, smatra nepravednom. Zapravo, postoji porast od čak 111 odsto broja osporavanih testamenata u jednoj godini, dok je prošle godine, prema istraživanju kompanije Direct Line Insurance skoro četvrtina naslednika pokazala spremnost da se obrati sudu da ospori testament ukoliko se ne bi složila sa njim.

Ovlašćeni klinički psiholog dr Marian Trent, kaže da je često "neočekivani" testament žene koja ispunjava "matrijarhalnu ulogu" u porodici ono što na kraju izaziva najviše problema.

- Novac nudi određeni način života i sigurnost. "Mešane" porodice mogu da se naviknu na osećaj pripadnosti i prava čak i ako sredstva ne dolaze od njihovih bioloških rođaka. I onda kada ostanu izostavljeni iz poslednje volje, to može da dovede do sukoba i gorčine. Takva odluka može da "zatalasa" generacije i dovede do dugotrajnih porodičnih raskola - ističe psiholog.

Kada napravimo testament, odluka je obično vrlo pragmatična i neemotivna, kaže dr Trent. Nasuprot tome, kada se ta oporuka pročita, emocije su često veoma visoke.

- Ljudi koji su možda već počeli mentalno da čuvaju novac ili su ga već potrošili, mogu da se osećaju kao da nisu dovoljno dobri. Tada nastupa paranoja i sumnja - ističe dr Tent.

Ipak, Sofija, koja ima tri odrasle ćerke, ističe da njen plan o preraspodeli nasleđa nije i neće biti predmet ni razgovora ni pregovora. Jedina osoba koja je svesna njenih želja je njen trenutni partner David.

- Dejvid je nekada radio u građevinarstvu i ima nešto manje vredno imanje od mene koje vredi oko 600.000 evra i ostaviće ga kome hoće. Kada smo se "spojili" znao je da sam udovica i da sam obećala mužu da će naše imanje biti prebačeno na naše unuke. Uvek je poštovao moju odluku. Svoju decu nisam stavila u testament jer sam im već pomogla finansijski. Svi su na lestvici imovine, dok moji unuci nisu. To će im biti moj poklon.

Sofija kaže da njene emocije nisu pomućene kada su u pitanju njeni pastorci.

- O njima će se brinuti David, a čak i da nije imao šta da ostavi svojoj strani, ja ih ipak ne bih uključila u svoj testament. Starije ionako retko viđam tako da imam prilično neutralna osećanja prema njima. Oni sami probijaju svoj put u svetu — i neka im je sa srećom. „Tinejdžeri i mlađi koje viđam i poznajem od malih nogu, a ponekad me moja odluka dirne u srce. Ali od mene neće videti ni peni.

Dr Trent, međutim, veruje da je bolje biti otvoren o sadržaju testamenta dok ste još živi.

- Da, to je vaša imovina, vaše imanje i na vama je šta ćete s tim učiniti. Ali reći rodbini kakve su te želje sada može minimizirati eventualni uticaj i izbeći porodični sukob kasnije.

fit, trening, baka i devojka, baka i unuka, vežbe Foto:Shutterstock

Kler (52) iz ​​Midlenda kaže da je tačno da takav odnos može da bude razoran.

- Imala sam divan odnos sa svojom pokojnom pastorkom. Nikad nisam poznavala tatinu mamu jer je umrla kada je on bio dete, pa kada se tata ponovo oženio, imala sam 14 godina kada sam dobila i baku. Naša veza je bila divna i kasnije kao odrasla osoba nima nisam zaboravila njen rođendan ili Božić. Kada joj je dijagnostikovan tumor na mozgu, bila sam uz nju i pomagala maćehi u brizi - priseća se svog odnosa sa nerođenom bakom Kler.

Međutim, kada je došlo do čitanja testamenta, Kler je otkrila da se njeno ime ne pominje. Ostalih deset unučadi dobili su priličnu četvorocifrenu sumu nasledstva, ikao se niko od njih nije brinuo o svojoj baki poslednjih godina.

- Priznaću, u početku sam bila povređena. To ne bi promenilo moja osećanja prema njoj, ali bi bilo lepo da sam znala unapred. Transparentnost olakšava život svima. Danas iako ne uživam u nasleću kao moji rođaci, imam čistu savest makar. Cela ova epizoda me je naučila jednoj stvari, a to je: krv je apsolutno gušća od vode - zaključuje Kler.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dva nova registra na e-Upravi: e-testament i registar punomoćja: Skrivanje testamenta biće nemoguće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica