• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako privoleti dete da jede svu hranu: Pozitivna atmosfera za stolom je pola posla

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučite najmlađe da uživaju u svakom zalogaju

  • 0
porodica, majka, deca, hrana, kuhinja Foto: Shutterstock/Yuganov Konstantin

Svaki roditelj se trudi da svom detetu obezbedi najbolje uslove koje može, ali i ljubav i požrtvovanje. Niko se nije naučen rodio i nekome je to pošlo za rukom, a nekome ipak ide malo teže.

Nije neobično da mališani izvoljevaju kada je hrana u pitanju i da se prenemažu za stolom. Ipak, da to ne bi bio problem i sa vašim detetom, važno je da uspostavite neka pravila koja će morati da poštuju. To ne podrazumeva da mu naređujete i zavodite red za stolom, već na miran i stabilan način to učinite.

Moć pozitivnih pravila o hrani i uspostavljanje ambijenta za negovanje hrane

Stvorite pozitivnu atmosferu oko hrane. Podstičite komunikaciju i izbegavajte negativne komentare ili osude o izboru hrane. Dajte dobar primer tako što ćete sami praktikovati uravnotežene navike u ishrani.

Vaše dete gleda na vas kao na uzor, a to što uživate u raznovrsnoj hrani pozitivno će uticati na njihov izbor.

Negujte zdrav način razmišljanja i fokusirajte se na ishranu, a ne na ograničenja

Usadite detetu razumevanje da je hrana neophodna i za energiju. Podstaknite ga da sluša telesne signale gladi i sitosti bez stavljanja etiketa „dobro“ ili „loše“ na različitu hranu.

Podstičite na svesnu ishranu

Naučite dete da jede polako, uživajući u svakom zalogaju i obraćajući pažnju na signale tela. Ovo im pomaže da razviju zdraviji odnos sa hranom i poboljšaju varenje.

Obeshrabrujte ometanja tokom obroka, kao što su telefoni. Podstičite mirno okruženje za ishranu u kojem se dete može fokusirati na hranu.

Omogućavanje fleksibilnosti i poštovanje individualnih preferencija

Poštujte sklonosti deteta i izbor njegove hrane. Dozvolite im da imaju kontrolu nad obrocima i grickalicama, omogućavajući im da donose odluke koje odgovaraju uzrastu, piše "Mum junction".

Ponudite zdrave opcije i pustite dete da odluči koliko želi da jede. Ovo podstiče samoregulaciju i osnažuje ih da razviju pozitivan odnos sa hranom.

beba, kašica za bebe, beba jede, nemlečna ishrana Foto: Shutterstock

Balansiranje poslastica i posebnih prilika

Naučite dete o hrani za posebne prilike. Naglasite da se u ovoj hrani može uživati u umerenim količinama kao deo uravnotežene ishrane. Naučite dete da uživa i ceni poslastice bez krivice.

Otvoreni dijalog o hrani

Podstičite otvorene razgovore o hrani, ishrani i važnosti uravnotežene ishrane. Odgovorite na pitanja deteta iskreno i u skladu sa uzrastom.

Rešite nedoumice ili zablude i ispravite mitove ili negativna uverenja pružanjem tačnih informacija.

Prepoznavanje znakova poremećene ishrane

Budite oprezni zbog znakova poremećene ishrane kod deteta, kao što su ekstremno ograničenje hrane ili preterano fokusiranje na telesnu težinu. Potražite uputstva od lekara specijalizovanog za pedijatrijsku ishranu ili poremećaje u ishrani ako ste zabrinuti.

Neka porodični obroci budu prioritet

Redovno zakazujte porodične obroke gde se svi okupljaju da jedu. Ovo stvara iskustvo podrške i povezivanja. Iskoristite to vreme da se uključite u pozitivan razgovor, podelite priče i razgovarate u obrocima kao porodica.

Podstičite pozitivnu društvenu interakciju

Ohrabrite dete da jede sa drugima, posebno u školi. Zajedničko jedenje promoviše zdrav odnos sa hranom i pomaže u normalizaciji iskustva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica