Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

UNICEF i dm zajedno za patronažnu službu u Srbiji: "Čuvajmo roditelja, negujmo roditeljstvo"

, Ona.rs

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kragujevac i Bor dobijaju po vozilo namenjeno posetama patronažnih sestara porodici

  • 0
Unicef

Foto: UNICEF Srbija/Pančić

U našoj zemlji se svake godine u ulozi roditelja ostvari oko 125.000 mama i tata koji svakodnevno oblikuju život i budućnost svoje dece. Da bi roditelji bili spremni da budu najbolja podrška svojoj deci, neophodno je da dobiju sistemsku podršku društva, a patronažne sestre igraju važnu ulogu u životu svake porodice i pre dolaska bebe na svet.

UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pokrenuo program "Čuvajmo roditelja, negujmo roditeljstvo" koji ima za cilj da podrži kapacitete zdravstvenog sistema, a pre svega patronažne službe za pružanje podrške mentalnom zdravlju i emotivnom blagostanju roditelja.

Polivalentna patronažna služba je organizovana u okviru svakog doma zdravlja u Srbiji i predstavlja neposrednu vezu ne samo sa sistemom zdravstvene zaštite, već i sa drugim službama u lokalnoj zajednici.

Kako bi se dodatno unapredio rad patronažne službe, UNICEF i "dm" sklopili su partnerstvo u okviru kojeg je "dm" donirao 5.860.500 dinara za nabavku dva vozila za porodične posete koja će omogućiti da podrška patronažnih sestara stigne i do najudaljenijih krajeva u Boru i Kragujevcu, do svake trudnice, mame, tate i bebe.

- Patronažna služba ima jedinstvenu ulogu u očuvanju zdravlja dece i celokupne porodice. Srbija ima dobro uspostavljenu, kvalitetnu mrežu polivalentne patronaže, koja je prepoznata kao primer dobre prakse u svetu po pitanju brige o ranom razvoju dece. Kroz preventivne kućne posete trudnicama i porodicama sa decom, ova služba doseže sve i najudaljenije porodice i predstavlja prvi i veoma važan oslonac zdravstvenog sistema za roditelje na putu dečijeg razvoja - izjavila je rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj u UNICEF-u Jelena Jakovljević-Zajeganović.

Unicef

Foto: UNICEF Srbija/Pančić

-  Tu je da podrži imunizaciju, dojenje, zdravu ishranu, sveobuhvatni razvoj i podsticajno okruženje za dete, kao i da prepozna i pravovremeno reaguje na sve rizike u porodičnom okruženju, uključujući i situacije nasilja. Zato je od izuzetnog značaja sagledati sve potrebe ove službe i nastojati da se unapređenjem regulative, poboljšanjem uslova rada i drugim oblicima podrške omogući njen kontinuirani razvoj i kvalitet usluga usmeren na potrebe dece i porodica.

Porodično okruženje najprirodnija je sredina za rast i razvoj svakog deteta. Podrška koju dobijaju od patronažnih sestara, mami i tati daje sigurnost i osećaj da imaju na koga da se oslone.

- Mi u "dm-u" rukovodimo se principima koji su iznad poslovnih ciljeva, spremni da našu poziciju na tržištu usmeravamo ka kreiranju pozitivnih društvenih promena. To se između ostalog odnosi i na podršku roditeljstvu koja zauzima posebno mesto u našem poslovanju, zbog čega partnerstvo sa UNICEF-om vidimo kao sjajan zajednički poduhvat kroz koji ćemo omogućiti da svako dete dobije jednake uslove i prilike za razvoj od trenutka dolaska na svet - izjavila je resorna menadžerka marketinga i komunikacija "dm"-a u Srbiji i Makedoniji Svetlana Jovanović Mitić.

- Neizmerno smo ponosni na sve aktivnosti kroz koje smo usrećili mnogobrojne porodice u Srbiji i zato nas posebno raduje što nastavljamo da nižemo takve inicijative. Svesni smo koliko je u životu svih roditelja značajna podrška jedinstvene patronažne službe i zato smo odlučili da doniramo dva vozila za kućne posete, kako bi sva deca i roditelji koji žive u okrugu Bora i Kragujevca dobili pomoć u njihovom najosetljivijem životnom periodu.

Unicef

Foto: UNICEF Srbija/Pančić

Program "Čuvajmo roditelja, negujmo roditeljstvo" veći fokus stavlja na preventivnu brigu o mentalnom zdravlju roditelja, kako bi se lakše nosili sa roditeljskim stresom, naučili kako da brinu o sebi i neguju zdrave porodične odnose. Pažnja se jednako usmerava i na majke i na očeve, na građenje roditeljskog saveza i podelu roditeljskih obaveza među oba roditelja, kao i na jačanje partnerskih odnosa.

Zajednički cilj je da zajedno sa partnerima, roditeljskim udruženjima i stručnjacima podignemo svest i unapredimo znanja roditelja, staratelja i šire javnosti o značaju preventivne brige o mentalnom zdravlju trudnica i roditelja male dece.

Razvoj patronažne službe deo je strateškog opredeljanja i Nacionalnih programa Ministarstva zdravlja koje je usvojila Vlada Republike Srbije.

Program obezbeđuje široj zajednici dostupne i lako primenljive naučno zasnovane savete o roditeljstvu i preporuke za brigu o sebi, upravljanje stresom i rešavanje problema, kvalitetniju saradnju i povezivanje sa pružaocima usluga u zajednici. Na ovaj način će tate i mame dobiti podršku da više uživaju u odrastanju svog deteta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Poklon UNICEF-a Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica