• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lepa Nađa rekla "da" Mihajlu: Svadba po starim običajima, sa fijakerima i hajducima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Igrači folklornog ansambla "Đido", fijakeristi, svirači i pevači oživeli tradicionalne svadbene običaje na manifestaciji "Hajdučko veče"

  • 1

U lepoti svadbenih običaja stare Mačve s kraja 19. veka, upravo kako ih je opisao Janko Veselinović u svojim romanima i pripovetkama, uživali su proteklog vikenda posetioci kulturno-turističke manifestacije "Hajdučko veče".

Veseli svatovi u narodnim nošnjama, opancima i šajkačama u 12 fijakera okićenih ćilimima i vezenim peškirima su krenuli da prose nevestu. Topot konjskih kopita, škripa točkova, zvuci harmonike i violine i pesma odjekivali su putem od Bogatića do Drine. Ko bi drugi mogao pokvariti dobro raspoloženje osim "hajduka" koji su svadbenu povorku sačekali u busiji malo ispred nevestine kuće. "Naoružana" vilama, motkama, sekirom i jednim karabinom hajdučka družina je u Sovljaku iskočila pred svatove.

- Mi ćemo da ih zaustavimo i počastimo šljivovicom, pogačom i medom, ali će domaćin morati da plati prolazak pošto žure po mladu - priča vođa "hajduka".

"Hajduci" su bili mekog srca, a mladoženjin otac nije žalio para. Pao je dogovor, pa su se počastili, zaigrali kolo i zapevali, a potom nastavili do nevestine kuće.

Na kapiji su prosci su ponovo zaustavljeni. Na korak do nevestinog srca mladoženju Mihajla Ljubinkovića čekao je poslednji izazov.

- Ne možete u avliju dok mladoženja ne skine jabuku s drveta. Takav je običaj - poručio je preko kapije nevestin otac.

Iako uzbuđen zbog skorog viđenja sa svojom dragom, mladoženja je na opšte oduševljenje iz prve skinuo jabuku sa jarbola visoko uzdignutog u krošnji stoletne lipe.

- Uzbuđen sam, jedva čekam da izvedu mladu - kaže mladoženja.

Na vratima kuće mladu čuvaju njena braća i ne puštaju je dok dever ne plati. Cenjkali su se izvesno vreme, nestrpljenje je raslo, a kada je dogovor postignut braća su izvela sestru. Prelepa nevesta Nađa Vasić je sišla među svatove, umila se crvenim vinom i lomila pogaču, a roditelji su je darivali dukatima i poželeli bogatstvo i napredak u novom domu.

- Ovakva svadba je naša tradicija i negujemo je da se ne zaboravi i pokažemo mladima - priča nevesta.

Uz stare pesme u izvođenju "Dubljanskih lola" i raspoložene svirače svatovi su se veselili, a zaljubljeni mladenci nisu skidali poglede jedno sa drugoga.

Kod mladoženjine kuće nevestu su poslužili svekar i svekrva, a nakon što je prebacila jabuku i sito preko krova, kršni mladoženja ju je zgrabio u naručje i sa osmehom uneo u kuću.

Stara Mačva i svadbeni običaji ostaju sačuvani između korica romana i pripovedaka Janka Veselinovića, a igrači folklornog ansambla "Đido", fijakeristi, svirači i pevači ih jednom godišnje ožive na manifestacija "Hajdučko veče" koju organizuje Turistička organizacija Bogatića.

Sve češće mladi parovi u Mačvi svoje svadbeno veselje organizuju kao što su nekada njihovi daleki preci, u svečanoj narodnoj nošnji, a umesto u besnim automobilima do sveštenika i matičara ih voze fijakeri.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako je čuveni Šerbedžija ispratio ćerku do oltara: Tradicija i lepota naših venčanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari