• 3

Vreme čitanja: oko 7 min.

Oni će vladati svojim monarhijama: Evropski prinčevi i princeze koji su sledeći u redu za presto

Vreme čitanja: oko 7 min.

Evo ko će vladati evropskih kraljevskim silama

  • 3
Deca kraljevskih porodica Foto-kolaž: Profimedia BACKGRID/Backgrid / USA/PPE/Sipa Press / Jonas Ekströmer/TT/Shutterstock Editorial / CRY-Olivier Huitel./The Photo One

Oni možda jesu deca i tinejdžeri, ali nose veliki teret.

Oni su budući kraljevi i kraljice i imaju zadatak da i pre i za vreme vladavine časno predstavljaju svoju kraljevinu, piše "Daily Mail".

Princeza Leonor od Španije (17)

Španska princeza Leonor je najstarija ćerka kralja Felipea VI i kraljice Leticije. Pod nazivom princeza od Asturije, Leonor je pretpostavljena naslednica španskog prestola. Ali samo zato što nema brata.

Španija i dalje ima muško prvorodstvo kada je u pitanju kruna i njena sukcesija.

Njena sestra, infanta Sofija, dve godine je mlađa od nje.

Leonor je od malih nogu usavršavala svoje veštine da postane kraljica i zna se da govori četiri jezika.

Staložena princeza održala je svoj prvi javni govor 2018. kada je imala samo 13 godina na obeležavanju 40. godišnjice ustava Španije. Godine 2019. održala je impresivan govor na dodeli nagrada Fondacije princeze od Đirone u Barseloni na četiri jezika - španskom, katalonskom, engleskom i arapskom.

Osim što je nasledila majčin uglađeni osećaj za stil, navodno je naučila da igra tenis, jedri, izvodi gimnastiku i svira violončelo.

U međuvremenu, Leonor je nedavno prvi put prikazana u vojnoj školi dok kreće na trogodišnju obuku.

Naslednica španskog prestola mora da završi tri godine u skladu sa tradicijom dok sledi put svog oca, kralja Felipea.

Takođe je otkriveno da će mlada princeza nastaviti da studira pravo na univerzitetu kada završi obuku u vojsci, iako njen izbor univerziteta još nije otkriven.

Princeza Katarina-Amalija od Holandije (19)

Katarina-Amalija postala je naslednica kada je njena baka kraljica Beatriks abdicirala 2013. godine.

Kraljičin sin, Vilem-Aleksandar, preuzeo je dužnost monarha, a Katarina-Amalija je postala princeza.

Zajedno sa svojim sestrama, princezom Aleksijom i princezom Arijanom, Katarina-Amalija je provela prve godine svog života u vili Eikenhorst u Vasenaru, bogatom predgrađu Haga.

Princeza Catharina Amalia, Katarina Amalija Foto: Tanjug/AP

U septembru prošle godine, princeza je počela da studira politiku, psihologiju, pravo i ekonomiju na Univerzitetu u Amsterdamu i otkrila da će živeti u iznajmljenoj kući sa svojim kolegama studentima.

Princeza Elizabeta od Belgije (21)

Princeza Elizabeta je najstarija od četvoro dece belgijskog kralja Filipa i kraljice Matilde.

Zakon je promenjen 1991. da bi najstarije dete, bez obzira da li je sin ili ćerka, sledeće nasledilo tron. Kada je njen otac postao kralj 2013. godine, Elizabeta je postala prestolonaslednica i vojvotkinja od Brabanta.

Mlada kraljevska porodica je takođe bila bivša studentica Atlantik koledža u Velsu.

Belgijska princeza Elizabeta DPPA / ddp USA / Profimedia

Zatim je završila jednogodišnji kurs društvenih i vojnih nauka na Kraljevskoj vojnoj akademiji za koji se navodi da detaljno podučava četiri komponente belgijske odbrane: armiju, vazduhoplovstvo, mornaricu i medicinu.

Godine 2021. fotografisana je u kampu Lagland u Arlonu, gde je sa svojim kolegama kadetima defilovala u formaciji.

Za oficirske kadete Kraljevske vojne akademije, ovaj kamp je deo poslednje faze obuke za studente prve godine i čini deo početne vojne faze.

Princ Kristijan od Danske (17)

Princ Kristijan od Danske najstarije je dete i jedini sin prestolonaslednika Frederika i princeze Meri.

Kristijan je rođen 15. oktobra 2005. u Kopenhagenu i poznat je po svojoj tituli grof od Monpezata.

On je drugi u redu za tron Danske, iza svog oca.

Princ Frederik i njegova supruga sledili su dansku tradiciju kada su davali ime svom sinu - gde se svaki princ naizmenično naziva Frederik ili Kristijan.

Prince Christian of Denmark Foto: hbgbild / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kristijanova dva srednja imena, Anri i Džon, preuzeta su od dvojice dede.

Meri i Frederik su odlučili da odrastanje svog sina drže relativno privatnim.

Princ Žak od Monaka (8)

Sledeći u redu za tron Monaka posle princa Alberta je prestolonaslednik Žak. Mladi princ, koji je sin princa Alberta i princeze Šarlin, takođe nosi titulu markiza od Boa, koja je preneta na monaške naslednike od 1641. godine.

Žak je rođen 10. decembra 2014. godine, nakon porođaja carskim rezom u bolnici Princeza Grejs u ​​Monaku, nazvanoj po Albertovoj majci, holivudskoj glumici, Grejs Keli. Rođen je nekoliko minuta posle svoje sestre bliznakinje Gabrijele, potvrđeno je tada u saopštenju iz palate.

Prince Jacques Foto: CRY-Olivier Huitel. / The Photo One / Profimedia

Njihovo rođenje je proslavljeno uz po 21 topovski hitac, 15 minuta crkvenih zvona i trube za čamce. Zvanično su predstavljeni javnosti 7. januara 2015. godine, a taj datum je od tada postao priznat kao državni praznik u Monaku.

Dok je Žak nekoliko minuta mlađi od svoje sestre bliznakinje, Monako je jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj još uvek vlada primogenitura po muškim preferencijama - što znači da najstariji sin nasleđuje tron u odnosu na sve starije sestre.

Norveška princeza Ingrid Aleksandra (19)

Druga u redu za tron posle svog oca, princeza Ingrid je ćerka prestolonaslednika Hakona i princeze Mete-Marit, i unuka sadašnjeg vladara, norveškog kralja Haralda V.

Ingrid Aleksandra će postati drugi ženski monarh Norveške nakon što je njen otac obezbedio njeno mesto u liniji nasledstva promenom zakona kako bi se omogućilo prvorođenim ćerkama da se popnu na tron umesto svoje mlađe braće.

Poslednja norveška kraljica vladala je pre 600 godina. Kraljica Margareta je vladala Norveškom, Danskom i Švedskom od kasnih 1380-ih do svoje smrti 1412.

Ingrid ima mlađeg brata, princa Sverea Magnusa i starijeg polubrata, Marijusa Borga Hoibija, koji je Mete-Maritin sin iz prethodne veze.

Princess Ingrid Alexandra Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U pokušaju roditelja da joj pruže što uobičajenije detinjstvo, Ingrid Aleksandra je pohađala istu lokalnu osnovnu školu kao i njen polubrat. U novinskim izveštajima pisalo je da će princeza prošetati do škole sa Marijusom i da se školski zvaničnici nadaju da će to biti mesto gde bi mogla da stekne prijateljstva i uživa u izvesnom oslobađanju od pogleda javnosti.

Kasnije je premeštena u privatnu međunarodnu školu u Oslu kako bi tečno govorila engleski i prebačena u još dve škole tokom školovanja.

Princeza je napunila 18 godina početkom prošle godine i pridružila se svom dedi, kralju Haraldu V, tog dana na sastanku vlade u Kraljevskom dvoru, kada je obeležila svoje punoletstvo.

Princeza Estel od Švedske (11)

Rođena 2012. godine, princeza Estel je najstarija unuka kralja Karla XVI Gustava i najstarije dete prestolonaslednice, princeze Viktorije.

Kako je Estel bila prvorođeno dete prestolonaslednika, njeno rođenje u Solni proslavljeno je svečanim ispaljivanjem metaka.

Ona ima i kraljevske kumove, uključujući kralja Vilema-Aleksandra od Holandije, prestolonaslednika Hakona od Norveške i princezu Meri od Danske.

Princess Estelle, princ Oscar Foto: Jonas Ekströmer/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princeza je prethodno pohađala predškolsku ustanovu u blizini Stokholma koja je pratila razne metode podučavanja na otvorenom kako bi se fokusirala na svet prirode.

Sada pohađa kampus Manila u Stokholmu gde joj se prošle godine pridružio njen mlađi brat, princ Oskar.

Zakon o sukcesiji iz 1979. znači da će Estel, kao najstarije dete, naslediti tron umesto svog mlađeg brata i sada je druga u redu za tron posle svoje majke.

Princ Čarls od Luksemburga (3)

Princ Čarls je drugi u redu sukcesije na prestolu Luksemburga.

On je najstarije dete naslednog velikog vojvode Gijoma i nasledne velike vojvotkinje Stefanije i rođen je 10. maja 2020. tokom pandemije COVID-19.

Rođen je u porodilištu Velike vojvotkinje Šarlot u gradu Luksemburg i imao je 3,190 kg.

Luksemburška palata objavila je srećnu vest na "Tviteru", rekavši da je njihov sin rođen u 5.13 ujutru.

Slike bebe Čarlsa takođe su objavljene na Tviteru i dale su kraljevskim fanovima prvi pogled na novorođenče.

Prince Charles Luxembourg Foto: PPE / Sipa Press / Profimedia

U saopštenju je pisalo: "Vreme je stalo u Chateau de Berg tokom video poziva tokom kojeg su veliki vojvoda i velika vojvotkinja doživeli ogromnu radost što su prvi put sreli svog unuka: princa Čarlsa".

Prvo su ga upoznali baka i deda, veliki vojvoda Anri i velika vojvotkinja Marija Tereza, preko video-poziva s obzirom na propise o zatvaranju.

Naslednik, veliki vojvoda Gijom, takođe je nekoliko sati nakon rođenja princa Čarlsa govorio o divnom prinovu u porodici.

Novopečeni otac je podelio svoju radost povodom prvog deteta.

- Danas je divan dan... možda najneverovatniji dan koji ćemo imati u našim životima, da možemo da pozdravimo dete koje dolazi u nečiji život, to je nešto najčarobnije što par može da ima.

Princ Čarls je kršten 19. septembra 2020. godine u opatiji Sent Moris i Sveti Maurus od Klervoa u Luksemburgu. Njegovi kumovi su njegova tetka po majci grofica Gael de Lanoi i njegov ujak po ocu, princ Luj od Luksemburga

Da bi obeležili rođendan mladog kraljevskog člana u maju, njegovi roditelji su podelili seriju snimaka Čarlsa i njegovog mlađeg brata princa Fransoa, koji je rođen u martu.

Princ Džordž

Smrću kraljice Elizabete Druge u septembru prošle godine i stupanjem kralja Čarlsa na tron, princ Džordž je pomeren na drugo mesto u redu za britanski presto.

Princ Džordž je rođen u 16.24 popodne 22. jula 2013. godine u bolnici Svete Marije u Padingtonu u Londonu - on je najstarije dete princa Vilijama i princeze Katarine od Velsa.

Članovi kraljevske porodice napustili su bolnicu sa svojim novim sinom 23. jula, ali ne zaboravljajući da zastanu na stepenicama Lindo krila kako bi svetu pokazali prvi pogled na novog princa.

Princa je 23. oktobra 2013. godine u Kraljevskoj kapeli, palati Svetog Džejmsa, krstio kenterberijski Arhiepiskop, Visokopreosvećeni Džastin Velbi.

Mladi princ je debitovao na kraljevskoj turneji kada je imao devet meseci, a kada je porodica provela tri nedelje na Novom Zelandu i Australiji u aprilu 2014. – dajući mu uvid u ulogu budućeg kralja.

Sledeće godine, Džordž se prvi put pojavio u javnosti na balkonu Bakingemske palate posle jedne parade i ukrao šou svojim divnim izrazima lica - koji su bili identični mladom princu Vilijamu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dolazak princa Vilijama i princeze Kejt sa decom u Vestminstersku opatiju na ceremoniju krunisanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Hmmmm

    2. septembar 2023. | 15:21

    Oni ce samo da rade sta im kazu vladari iz senke.

    Podelite komentar

  • Ja

    2. septembar 2023. | 18:08

    Zivot u zlatnom kavezu.... ne hvala

    Podelite komentar