• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za govor upozorava roditelje na greške prilikom progovaranja deteta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemojte dodatno otežavati mališanu ako nema potrebe za tim

  • 0
dete, majka, majka i dete, roditelj, beba Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk

Često se roditelji suočavaju sa problemima kada dete treba da progovori.

Ponekad je potreban rad i trud pa da mališan propriča, ali ponekad to i nije tako lako. Stručnjak za govor je dao važan savet roditeljima kako da pomognu detetu da nauči reči, upozoravajući da postoji jedna navika koju treba izbegavati jer može zaustaviti napredak.

Posmatranje mališana kako dostižu nove ciljeve je jedna od najuzbudljivijih stvari u podizanju dece. Mnogi roditelji brinu o govoru dece, a jedan stručnjak za govor na "TikTok-u" je podelio zašto način na koji podstičete dete da priča može doneti više štete nego koristi, prenosi "Mirror".

- Da li ste znali da naši prirodni instinkti kada razgovaramo sa decom često ometaju njihovu sposobnost da brzo nauče mnogo reči? - rekla je Mojra, logoped i majka dvoje dece.

Koristeći recimo "mama" kao primer, Mojra je objasnila da podsticanje dece da izgovore određene reči povećava pritisak i može da ometa napredak.

- Mnogo je manje verovatno da će dete izgovoriti reč kada to od njega zahtevate. Kada samo kažemo "recite ovu reč", to je van konteksta, lišeno značenja - deca najbolje uče reči kada su značajna za njih - rekla je Mojra.

beba, dete, beba hoda, nasmejana beba, srećna beba Foto:Shutterstock

Umesto toga, stručnjak ohrabruje roditelje da koriste reči koje žele da njihovo dete čuje više puta i u pravom kontekstu: „podigni svoju slatku malu ruku", "dodirni svoje lice" i slično.

Još jedan važan savet stručnjaka za koji kaže da će pomoći da jezik deteta „eksplodira“ jeste da prestanete da govorite bebinim govorom.

- Postoji razlika između govora usmerenog na decu, a to je onaj pevački glas sa dosta dizanja i pada u intonaciji, i bebinog govora koji je namerna pogrešna artikulacija zvukova da bi zvučalo kao da ste dete.

Stručnjak je objasnio, da ako dete govori pogrešno izgovorenu reč kao što je „va-va” za vodu, trebalo bi da odgovorite koristeći tačnu reč, a ne njihovu verziju.

Takođe, Mojra kaže da, kada deca po prvi put pravilno izgovore reč, roditelji treba ne samo da ih pohvale, već i da prošire razgovor.

- Kada dete kaže "kamion", vi kažite: "Da, kamion! Plavi kamion. To je veliki plavi kamion. Zbogom, kamion".

Pomozite svom detetu na najbolji mogući način.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako smanjiti grčeve kod bebe masažom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica