• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

7 saveta u vaspitanju džentlmena: Pokažite sinu da je stvar u sitnicama

Vreme čitanja: oko 3 min.

U današnje vreme je jako teško od najmlađih oblikovati prave ljude

  • 2
džentlmen, mali džentlmen Foto: Shutterstock/Africa Studio

Svako dete je odraz svojih roditelja, jer ono što vidi kod kuće tako će raditi i van nje.

Sklad i dobro vaspitanje su jako bitni za svako dete, a u današnje vreme to nikako nije lako. U nastavku se nalaze saveti kako da se ponašate vi pa da od malih nogu naučite naslednika da poštuje žene i da od njega u budućnosti napravite džentlmena.

1. Neka tata pridrži vrata mami

Ovo zvuči kao zdrav razum, ali, nažalost, više to i nije uobičajeno. Ponekad nam se čini da ova uobičajena ljubaznost polako umire. Previše smo okrenuti telefonima da bi se ponašali uljudno, piše "Simply rooted family".

Ipak, kod vas u porodici ne mora da bude tako. Možda će vam delovati usiljeno, ali pokušajte nekoliko puta. Uvidećete da kada dete to sve češće viđa, verujte da će kad bude zreo muškarac to raditi svojim devojkama i kasnije supruzi.

2. Čestitajte protivnicima

Ukoliko vam dete ide na neki sport, ako se desi da izgubi utakmicu, budite ljudi i priđite protivničkom treneru, igraču ili roditelju nekog od dece pa sportski čestitaje pobedu.

Rukovanje i čestitanje je odličan način da podstaknete sportski dug kod sina, ali i da sutra bude džentlmen u porazu. Ni lepa reč nije na odmet.

3. Večerajte sa porodicom

Provođenje zajedničkog vremena sa porodicom je uvek važan deo kod odrastanja svakog deteta. Potrudite se da odvojite vreme samo za vas posebno tokom večere i poslednjeg obroka u danu. Tada ćete moći da razmenite mišljenja o tome kako je prošao dan umesto da sedite ispred televizora ili telefona.

Stavljanje porodice na prvo mesto sutra će vam najviše zbog toga biti zahvalna partnerka vašeg sina.

porodica, večera, obrok, roditelji Foto: Shutterstock/Drazen Zigic

4. Pazi na mlađe i slabije od sebe

Naučite ga da pomogne onome ko je u nevolji ili ko je maltretiran od strane drugog. Kroz razgovor o tome podstičete da tako sutra brani i mlađeg od sebe, posebno brata ili sestru ako ima.

Usadite mu ovu zaštitnu osobinu i ubedite ga da ima poverenja da to uradi.

5. Neka dame idu ispred njih

Dame imaju prednost i naučite svoje dete tome. Mnogi misle da je to staromodni način razmišljanja, to nikada neće izaći iz mode.

Kada ulaze u školsko dvorište ili učionicu, naučite ga da se okrene i pogleda ko je iza njega. Ukoliko je to drugarica, recite mu da je lepo da je pusti ispred njega. On svakako nigde neće zakasniti.

6. Reč "izvini"

Normalno je da se deca posvađaju, iako su to za vas sitne čarke, u njihovom svetu to je ozbiljna stvar. Naučite ga, bio on u pravu ili ne, na kraju svađe kaže "izvini" i tako ukaže poštovanje prema drugoj strani.

Istina, teško je priznati krivicu kada znate i vidite da ste u pravu, ali ta reč će mnogo doprineti boljem prijateljskom odnosu dve strane.

7. Neka se ne plaši da bude svoj

Ovo je najvažnija lekcija koju treba da naučite sinove. Ako se on bori sa pritiscima sa raznih strana, kako u školi tako i van nje, bez obzira da li je vaš sin stidljiv ili ne, uvek ga ohrabrujte da bude ono što jeste i da voli svoju ličnost.

Na roditeljima je zadatak da oblikuju i vaspitaju svoju decu, ali ako na vreme počnete sa tim, u budućnosti neće biti problema u njegovom ophođenju prema drugima, a najviše prema ženskom rodu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • ZVEZDA

    6. septembar 2023. | 11:25

    Baš lep tekst, hvala 👏💗

    Podelite komentar

  • y

    6. septembar 2023. | 21:24

    Bravo 👍

    Podelite komentar