• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

10 citata iz knjige "Umeće ratovanja" koji će vam promeniti život

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto biste danas pročitali vojni traktat koji je nastao u 6. veku pre nove ere u Kini?

  • 2
Umeće ratovanja Foto: Shutterstock

Knjiga "Umeće ratovanja" ima biblijsku reputaciju, a njena mudrost je neprocenjiva.

Ovo je, zapravo, jedan od najpoznatijih vojnih spisa u istoriji čovečanstva, njen autor, Sun Cu, bio je vojni strateg i savetnik jednog kralja u Kini iz perioda oko 500. godine pre nove ere.

Kako se izvorno radi o vojnom priručniku, tokom dve hiljade godina ovo delo je uticalo na istočnjačku vojnu misao i filozofiju, dok se u drugoj polovini 20. veka nije uselilo na teritoriju Evrope i imalo značajan uticaj na zapadno sagledavanje rata, poslovne strategije i diplomatske odnose.

Međutim, "Umeće ratovanja" kroz primere sukobljenih armija, otkriva i bezvremena načela koja važe - u svakodnevnom životu. Ova knjiga nas uči da strategija u životu nije samo u planiranju i pravljenju lista postupaka, već da život zahteva i brze odgovore na promene okolnosti.

Zato bi bilo mudro pročitati "Umeće ratovanja" kao vodič o tome kako da se nosite sa potencijalnim sukobima u vašim životima, bez obzira da li se radi o poslovnom ili ličnom svetu. Iz ove knjige svi možemo nešto da naučimo, a pred vama je deset najistaknutijih citata koje će vam promeniti život. Oni su tu da vas podstaknu, a ostalo je na vama.

" Vrhunska veština se sastoji u slamanju neprijateljskog otpora bez borbe."

" Ratnici pobednici prvo pobede pa onda idu u rat, dok ratnici gubitnici prvo idu u rat pa onda teže da izbegnu poraz."

" Šta biste sve bili u stanju da uradite, kada biste uradili sve što možete?"

" Pretvaraj se da si slabiji i time nahrani protivnikovu aroganciju."

" Usred haosa, postoji i prilika."

" Planirajte ono što je teško dok je još lako, činite ono što je veliko dok je malo. Najteže stvari na svetu moraju biti učinjene dok su još lake, najveće stvari na svetu moraju biti učinjene dok su još male."

" Celokupna borba za osnovu ima obmanu. Zato, kada ste spremni za napad, delujte nesposobno. Kada koristite svoje snage, delujte neaktivno. Kada ste blizu, naterajte ih da veruju da ste daleko. Kada ste daleko, naterajte ih da veruju da ste blizu."

" Nepobedivost leži u odbrani. Mogućnost pobede leži u napadu."

" Drži prijatelje blizu,a neprijatelje još bliže"

" Upoznaj neprijatelja da bi ga pobedio. Upoznaj sebe i dobit ćeš bitke."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moćne borbe mačevima, a tu je i princeza: Posetili smo viteški festival "Despot Stefan Lazarević"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Realnost

    10. septembar 2023. | 18:57

    Ovo je jedna od retkih ili jedina knjiga koju do kraja nisam pročitao, jer je puna misli i ideja koje nikada ni u najtežim vremenima nisu pristajale našem narodu i tradiciji!!! I sam tekst je počeo da me vređa i ponižava! Ne postoji kod nas solucija da se priključimo neprijatelju pa ga posle izdamo i slično, jer sve što nije časno, nije se kod nas ni koristilo, zato su se 90-tih toliko trudili da Srbskog vojnika ponize, umanje i postide nečim što nije u njegovim korenima! Poštujem njihov stav, ali držim se samo našeg, jer kada nema izlaza za Srbina uvek ostane časna smrt i večnost u Carstvu Nebeskom, krst koji nam ostaviše naši preci, krst i spasenje, nije malo kada vidiš da kod nas ne postoji smrt ni kosač, već po duše dolazi Anđeo Arhangel Mihajlo, naravno ako se nisi ogrešio o pretke i tradiciju časti i poštenja i verujte ima toga mnogo više nego što mislite!!! Živit će ovaj narod!!!

    Podelite komentar