• 10

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otac 15-godišnjaka pokazao nam je "screen time" detetovog telefona: Iznenađeni, tražili smo stručno mišljenje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pedagog o tome kako rešiti problem

  • 10
Pametni telefoni Foto: Pixabay

Živimo u vremenu u kom nam je tehnologija uzela maha, pa se "ne skidamo" sa telefona.

Uvek su uz nas gde god da krenemo, a najviše ga koriste mladi i deca. Previše su zaokupljeni njima da se ponekad izgube u realnom svetu. To pokazuje i sledeći primer.

Naime, jedan roditelj je napravio sliku da je njegovo dete za sedam dana 40 sati provelo na "TikTok-u".

Zbog toga smo rešili da se obratimo specijalnom pedagogu Borisu Hermanu koji nam je odgovorio na ključna pitanja.

Tiktok Printskrin: Privatna arhiva

- Kao prvo dete nije vlasnik telefona već roditelj jer je roditelj/staratelj osoba na koju se vodi pretplata. Ne moramo da citiramo istraživanja po pitanju toga da li je prisustvo telefona u životu dece i mladih uzelo maha. Dovoljno je da se osvrnemo oko sebe i da vidimo da deca i mladi ne ispuštaju telefon iz ruku. Mogu da ne nose torbe ili bilo šta drugo, ali telefon je uvek tu. Vozači su često svedoci da deca i mladi telefon koriste i dok prelaze ulicu bez obraćanja pažnje na vozila - kaže za portal Ona.rs Boris Herman, specijalni pedagog.

Na pitanje možemo li nekako stati na put ovakvom ponašanju kao i kako smo došli do ove tačke, pedagog Herman ima odgovor.

- Kada govorimo o bilo kakvoj borbi, moramo biti svesni na koji deo ove pojave želimo da utičemo. Da li želimo da lečimo posledice (uklanjanje telefona iz detetovog okruženja, isključivanje interneta, uključivanje roditeljske kontrole na uređaju i slično) ili želimo da utičemo na uzroke koji su doveli do ove pojave? Fizičko uklanjanje možda jeste brže rešenje ali nije i svrsishodno. Zato je uticaj na uzroke svrsishodniji, ali i teži.

Kako sam kaže, iz priložene slike se ne može zaključiti šta je to dovelo da ovo dete previše vremena provede za telefonom kao i da nam ova brojka ne govori da li je zavisnik.

- Iz ovog primera ne mogu da vidim da je dete koristio telefon previše u nedelji pre nego što je otac to zabeležio. Mi sada ne znamo okolnosti zbog kojih je toliko vremena bilo na "TikTok-u". Ne znamo da li je to samo u toj nedelji bilo ili u nedeljama pre toga... Mnogo je tu pitanja na koje moramo da dobijemo odgovor da bismo sudili.

tinejdžeri, deca, telefon, mobilni Foto: Shutterstock

Sada dolazimo do toga da se pitamo da li roditelji na vreme mogu da uoče da im je dete "prikovano" za ekran telefona.

- Dete je vreme provodilo na društvenoj mreži, a roditelji su to posmatrali. Dakle, cele nedelje je ono pet sati dnevno provodilo prikovano za ekran telefona, a šta su roditelji radili za to vreme? Često čujemo opravdanja roditelja da oni zbog obaveza ne mogu da provedu dovoljno kvalitetnog vremena sa decom, pa im onda daju telefona da bi deca bila smirena. Deca i mladi provode sate i sate uz mobilne telefone zato što to zadovoljstvo koje tamo imaju ne dobijaju u realnom životu, njihovo okruženje im to nije priuštilo. Ne govorim o kupovini poklona ili o vođenju u restoran, govorim o kvalitetnom vremenu gde će porodica razgovarati međusobno, učestvovati u zajedničkim aktivnostima, imati neki svoj trenutak. Nažalost, posle godina opsednustosti telefonima, ne može se jednostavno preseći i na silu promeniti obrazac svakodnevnog života porodice, ali se ne sme problem ni ignorisati.

Kako rešiti ovaj problem?

- Vraćamo se na početak - prvo moramo da vidimo da li je dete zavisnik od telefona ili nije i ako je zavisnik, koliko je ta zavisnost "duboka". To je široka tema ali najprostije rečeno, porodica mora da zna zašto dete toliko koristi telefon i da taj uzrok reši. Ono o čemu mora da se vodi računa jeste šta dete motiviše da koristi telefon. Da li je to neka psihološka potreba ili je to samo način da prekrati vreme. Roditelji, umesto da rešenje traže po društvenim mrežama, bolje da potraže savete  stručnjaka - kaže specijalni pedagog Boris Herman.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Treba im dati najobičnije nokije": Treba li deci ograničiti upotrebu mobilnih telefona

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Maja

    15. septembar 2023. | 13:02

    Ni moj muz nije bolji, dodje s posla najkasnije u 3 i od tada do 22 h ne skida se sa tik toka. Pocelo je strasno da mi smeta jer primećujem da tupavi

    Podelite komentar

  • Kiki

    15. septembar 2023. | 12:02

    Bolest veca od korone

    Podelite komentar

  • Lucifer

    15. septembar 2023. | 12:04

    Nije zavisnik samo voli tiktok. A druzi li se to dete sa ljudima, ili mu je prijatelj telefon? Roditelj mora da ugradi nesto da bi video sta mu dete radi jer ovo nije normalno...

    Podelite komentar