• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako pokazati svom detetu da ga cenite i uvažavate? Ljubav i poštovanje nisu ista stvar

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svaki roditelj voli svoje dete, no, ne ume svaki da ga poštuje, a to je, zapravo, krucijalan faktor u vaspitanju

  • 0
majka, dete, porodica, zagrljaj Foto: Pixabay

- Deca su ljudska bića kojima se duguje poštovanje, superiornija od nas zbog svoje nevinosti i predstojeće budućnosti - govorila je čuvena Marija Montesori, a to je nešto što, često, odrasli zaborave.

Svako ko je upoznat sa delima ove fascinantne žene, zna da postoji nešto drugačije u vezi sa "Montesori vaspitnim pristupom". Učiti dete da se oseća poštovano je kamen-temeljac za sve njegove buduće međuljudske interakcije i odnose; to će uticati na njegovo ponašanje i poštovanje drugih ljudi, ali i na ljubav i pažnju koje će odlučiti "da primi". Naime, deca koja su odrasla u porodici koja im je nametnula nisko samopoštovanje često misle "da nisu dostojna ljubavi", te kasnije u životu biraju pogrešne emotivne partnere.

No, postoji nekoliko načina da pomognete svom detetu da nauči da poštuje i da se oseća poštovano.

1. Razgovarajte sa svojom decom kao sa odraslim ljudima kakvi želite da postanu

U njihovim ranim godinama pričanje "bebećim glasom" je u redu, ali kad krene formativni period, od četvrte godine, trebalo bi to da batalite. Razgovaranje sa njima kao sa odraslima pomaže da se poveća samopouzdanje i poboljša moral.

2. Slušajte ih

Možda izgleda očigledno, ali u svojim naporima da usmere svoju decu mnogi roditelji zaboravljaju da slušaju. Vaše dete može da pruži vredne povratne informacije o tome šta oseća, što može dodatno pomoći vama, kao roditelju, da donesete bolje odluke.

3. Ne prekidajte ih

Pustite dete da završi projekat na kome radi ili igru koju igra, bez prekida. Dozvolite im da govore i završe svoju misao, čak i ako je potrebno neko vreme. Primetite kada se koncentrišu i pustite ih da završe zadatak pre nego što im prebacite pažnju na drugu aktivnost.

4. Ponudite im ulogu

Deca treba da se osećaju kao da im je mesto u školi, porodici i drugim aktivnostima. Međutim, važno je tretirati ih više kao "partnere u preduzeću nego kao zaposlene". Umesto da naređujete i postavljate zahteve, počnite tako što ćete tražiti njihovu pomoć. Naravno, na kraju ste vi "šef", ali ako se vaša deca osećaju kao deo tima, sa više entuzijazma će prihvatiti svoju ulogu u učionici i u domaćinstvu.

5. Nemojte se smejati, pohvalite ih

Kada vaše dete pogreši, budite strpljivi i ohrabrite ga. Neka otkriva sopstvene greške umesto da ih vi ukazujete. To mogu biti glupe stvari, ali pokušajte da ne odgovarate smehom i ismevanjem, jer to može narušiti samopoštovanje i obeshrabriti ga da nastavi. Umesto toga, posmatrajte svoje dete bez osuđivanja i ohrabrite ga da pokuša ponovo.

mlada mama Foto: Shutterstock

6. Pokažite im poverenje

Jedan od najboljih načina da pokažete poštovanje prema deci je putem poverenja. Često to znači da im date slobodu da donose sopstvene odluke i da prate svoj instinkt. Umesto da počistite njihovo prosuto mleko ili pokupite igračke i odeću, pokušajte da im date do znanja da verujete da će to učiniti sami. Što više rade stvari sami, više će naučiti i rasti.

7. Dajte im prostora

Znate kako da najbolje dokažete svom detetu da mu verujete? Dajte mu osećaj privatnosti. Kucajte pre nego što uđete u njegovu sobu i izbegavajte da pričate o njemu pred drugim odraslima. Ovo ume biti neugodno i može podstaći osećaj izdaje.

Jedna od važnih razlika između "Montesori" i tradicionalnog vaspitanja je sloboda koja se daje deci kako bi ih podstakli da uče iz sopstvenih lekcija i idu svojim tempom. U osnovi tog koncepta slobode je duboko poštovanje, prenosi "Laprimacasa".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica