• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako da poštujete privatnost deteta i da on poštuje vašu? Učite iz sledećih saveta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važne smernice u vaspitanju

  • 0
umorna žena, umor, deca, dete, sin, mama Foto:Shutterstock

Kako deca odrastaju prirodno je da žele sve više privatnosti, ali je važno naučiti čak i malu decu nekim osnovnim principima lične privatnosti i davanja privatnosti drugima. Važno je da deca razumeju kada mogu, a kada ne mogu da je očekuju.

1. Učite ga da mu je dozvoljeno "pravo na privatnost"

Način na koji ćete podučiti dete zavisi od njegovog uzrasta. Morate da mu naglasite da ima pravo "da zatraži privatnost", ali da to ne znači nužno da će mu to pravo biti ispunjeno; svejedno, važno je da ima mogućnost da izrazi svoju želju.

2. Objasnite kad treba da pruži privatnost i zašto

Ovo će pomoći da shvati kada bi nekom drugom trebalo da pruži privatnost, ali takođe predstavlja model dobrog ponašanja. Ako ga zamolite da sami odete u kupatilo ili da napusti vašu sobu kako biste se presvukli, naučiće da može (i treba) da traži privatnost u istoj situaciji.

3. Poštovanje vremena

Ako neko traži "vreme za sebe", bilo da je to njihov brat, sestra ili prijatelj, naučite ga da to treba da dozvoli; naročito braći i sestrama može biti teško da poštuju privatnost jedni drugih.

4. Objasnite kad je odgovor "ne"

Možda će biti trenutaka kada vi kao roditelj nećete želeti da svom detetu date privatnost iz opravdanih razloga. Na primer, možda mu nećete dati potpunu privatnost ako je pripadnik suprotnog pola u igri ili biste možda želeli da imate više nadzora kada je u pitanju tehnologija.

Što više razgovarate o privatnosti sa svojim detetom, više će znati šta je prikladno, a šta neprikladno. Međutim, šta god da odlučite, važno je da vaše dete i adolescent znaju da postoje trenuci kada je svima potrebno malo privatnosti, prenosi "Defendinnocence".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica