• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sutra slavimo Krstovdan: Jedna žena ima posebne zasluge povodom ovog dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

I za ovaj dan postoje brojna verovanja

  • 2
Krstovdan Foto: pravoslavnacrkva.ch

Pravoslavni versnici sutra slave Krstovdan. U verskom kalendaru ovaj praznik obeležen je crvenim slovom i jedan je od praznika na kom se drži strogi post na vodi.

Obeležava se čak dva puta godišnje, 18. januara i danas, što govori o njegovoj jačini, a sve u znak sećanja na pronalaženje krsta na kome je razapet Isus Hristos.

Naime, vizantijska carica Jelena, majka cara Konstantina, pošla je u Jerusalim sa velikim blagom da tamo traži časni Krst Gospodnji.

"Carica Jelena naredi da se idolski hram sruši, a zemlja i kamenje raskopaju i uklone. I kada se patrijarh Makarije pomoli Bogu na tom mestu, razli se divan miris, i odmah se ukazaše prema istoku Grob Hristov i Golgota, i u blizini njihovoj nađoše zakopana tri krsta, a zatim i klince kojima je Gospod bio prikovan na krst. A dok oni behu u nedoumici, koji bi od tri nađena krsta bio Hristov, dogodi se da u to vreme naiđe pratnja sa mrtvacem koga su nosili da sahrane. Tada patrijarh Makarije naredi onima što nošahu mrtvaca da stanu, i kretovi biše polagani redom na mrtvaca. I kada Krst Hristov bi položen, mrtvac tog časa vaskrse i, silom božanskog Krsta Gospodnjeg, ustade živ. Carica s radošću primivši časni Krst, pokloni mu se i celiva ga, takođe i sva carska svita njena. A neki, koji zbog teskobe, ne behu u stanju videti i celivati sveti Krst, moliše da im se makar izdaleka pokaže časni Krst da ga vide. Tada patrijarh jerusalimski Makarije, stavši na uzvišici, podiže Krst pokazujući ga narodu. A narod vikaše: Gospode, pomiluj! – Tako je počeo praznik Vozdviženja (= podizanja) časnog Krsta Gospodnjeg", piše "Spc.rs".

Kada se carica Jelena iz Jerusalima vratila u Vizantiju, car Konstantin je načino tri velika krsta, "prema broju javljenih mu u ratovima: prvo u Rimu, kada potopi Maksencija; drugo u Vizantiji, kada je zauze; treće, kada pobedi Skite na reci Dunavu".

Ovog dana u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja, a svi vernici koji su u prilici, dan počinju odlaskom u crkvu i Svetom liturgijom.

Porodica se na ovaj dan okuplja oko posne trpeze. Otuda i izreka: “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”. Kako se smatra da na ovaj praznik treba jesti grožđe, često se posle ručka zasladi kolačem od grožđa.

porodica, majka, deca, hrana, kuhinja Foto: Shutterstock/Yuganov Konstantin

Veruje se da deca koja su rođena na današnji dan na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zbog toga pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Unikatne sveće monahinje Nektarije iz manastira Tumane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • С-26

    26. septembar 2023. | 22:34

    ☦️💜

    Podelite komentar

  • Boža zemunac

    27. septembar 2023. | 09:55

    SREĆAN PRAZNIK.MOLITVAMA SVETIH OTACA NAŠIH, GOSPODE ISUSE HRISTE BOŽE POMILUJ I SPASI NAS. AMIN.

    Podelite komentar