• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naučite dete disciplini na ispravan način: Deca napreduju na pohvalama, ne na kritikama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kažu da su "rad, red i disciplina" ključ uspešnog života, a na koji način ovu frazu možemo objasniti detetu?

  • 0
Mama i dete Foto:Shutterstock

Dođe vreme kada se svaki roditelj bori sa tim kako da disciplinuje dete; bilo da imate posla sa malim detetom koje vrišti ili ljutim tinejdžerom, može biti teško kontrolisati svoj, ali i njihov temperament.

Nijedan roditelj ne želi da se nađe u takvoj situaciji i suština je da vikanje i fizičko nasilje nikada ne pomažu. Srećom, postoje i drugi, efikasniji načini, a jedan od njih je "pozitivna disciplina".

- Roditelji ne treba da viču ili udaraju decu, koliko god bili pod stresom. Znam da često ne vide drugi način. Ali, dokazi su jasni - vikanje i udaranje jednostavno ne deluju i dugoročno mogu doneti više štete nego koristi. Ponavljano vikanje i udaranje mogu čak negativno uticati na ceo život deteta - ističe profesorka socijalnog rada Lusi Klaver.

Stalni „toksični stres“ koji stvara agresivno ponašanje može dovesti do mnoštva negativnih ishoda kao što su veće šanse za napuštanje škole, depresije, upotrebe nedozvoljenih supstanci, suicida i srčanih oboljenja.

Umesto kažnjavanja, pristup "pozitivne discipline" stavlja naglasak na razvoj zdravog odnosa sa vašim detetom i postavljanje određenih očekivanja u vezi sa ponašanjem.

Dobra vest za svakog roditelja je da ovaj pristup funkcioniše, a evo kako možete početi da ga primenjujete u praksi.

1. Planirajte "1 na 1" vreme

Vreme "jedan na jedan" je važno za izgradnju bilo kakvog dobrog odnosa, a još više kad je u pitanju odnos sa detetom.

To može biti 20 minuta dnevno. Ili čak 5 minuta. Možete ga kombinovati sa nečim poput zajedničkog pranja sudova dok pevate pesmu ili ćaskanjem dok stavljate veš na pranje. Ono što je zaista važno je da se fokusirate na svoje dete. Dakle, isključite TV, isključite telefon, "dođite do njihovog nivoa", budite prisutni - ističe profesorka Klaver.

2. Pohvalite pozitivne stvari

Kao roditelji, često se fokusiramo na loše ponašanje naše dece koje uvek stavljamo u prvi plan. Deca mogu ovo da čitaju kao način da privuku vašu pažnju, održavajući loše ponašanje, umesto da ga zaustave. Deca napreduju na pohvalama, ne na kritikama. 

- Pazite kada rade nešto dobro i pohvalite ih, čak iako je to nešto minorno - preporučuje Klaverova.

Ovo može podstaći dobro ponašanje i smanjiti potrebu za disciplinom.

3. Postavite jasna očekivanja

Reći svom detetu šta tačno želite da uradi mnogo je efikasnije nego da mu kažete šta ne treba da radi.

- Kada tražite od deteta da ne pravi nered, ono ne mora nužno da razume šta se od njega zahteva. Jasna uputstva postavljaju jasna očekivanja i povećavaju verovatnoću da će uraditi ono što tražite. Ali važno je postaviti realna očekivanja. Zamoliti ih da ostanu tihi ceo dan možda neće biti tako izvodljivo, kao da tražite deset minuta tišine dok imate telefonski poziv - objašnjava Lusi.

majka, mama, dadilja, bibistiterka, nemirna deca Foto: Shutterstock

4. Kreativna distrakcija

Kada je vašem detetu teško, odvraćanje pažnje pozitivnom aktivnošću može biti korisna strategija.

- Kada im skrenete pažnju na nešto drugo, menjajući temu razgovora ili uvodeći neku zanimljivu igru, možete uspešno da preusmerite njihovu energiju ka pozitivnom ponašanju. Tajming je ključan - govori profesorka Klaver.

Ometanje se takođe odnosi na uočavanje kada će stvari krenuti naopako i preduzimanje akcije. Vodite računa o tome kada vaše dete počinje da postaje nervozno, razdražljivo ili iznervirano.

5. Posledice na smiren način

Dajte svom detetu priliku da uradi pravu stvar objašnjavajući posledice njegovog lošeg ponašanja.

Na primer, ako želite da vaše dete prestane da škraba po zidovima, možete mu reći da prestane ili ćete prekinuti njegovo vreme za igru.

Ovo im daje upozorenje i priliku da promene svoje ponašanje. Ako ne prestanu, sprovedite posledice mirno, ne pokazujući bes. Ako prestanu, pohvalite ih.

- Ono što radite je stvaranje pozitivne povratne informacije za svoje dete. Pokazalo se da su "smirene posledice efikasne", jer deca nauče šta se dešava kada se loše ponašaju. Biti dosledan je ključni faktor u pozitivnom roditeljstvu, zbog čega je važno pratiti posledice - zaključuje profesorka Lusi Klaver, a prenosi "Unicef".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica