• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jungova teorija nezdravog odnosa majka - sin: Dete od roditelja mora da se odvoji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći psiholog svih vremena izneo je svoje viđenje

  • 1
majka i sin, majka, sin, roditelj i dete Foto: Shutterstock/fizkes

Jedan od možemo slobodno reći najvećih psihologa svih vremena Karl Jung, podario je ovoj planeti mnogebrojne mudrosti i činjenice koje se pretežno tiču porodice i odnosa roditelja i dece.

On je posvetio mnogo pažnje proučavanju uticaja odgoja i odrastanja na mušku decu. Došao je do zaključka da nepravilno odgajanje može dovesti do kompleksa poznat kao muškarac/dete.

Šta znači ovaj kompleks?

Muškarac/dete je stanje u kojem muškarac ostaje vezan za majku i ne može da se osamostali i postati nezavisan muškarac. Nastaje onda kada majka ne pruža dovoljno pažnje i ljubavi svom mužu, dečakovom ocu, što automatski znači da tako traži veću povezanost sa sinom i to više nego što je potrebno. Njena prevelika briga, umesto na muža, usmerena je na sina što onda dovodi do sinovljeve jake povezanosti s njom i nemogućnosti da se odvoji od nje.

Karl Gustav Jung Foto: Wikimedia/Ortsmuseum Zollikon

Ovakav odnos može dovesti do toga da sin ne razvije osećaj samostalnosti i da mu nedostaje hrabrost i odlučnost da napravi važne promene u životu, piše "Medium".

Jasno je onda da ovaj stav sina može uticati na njegovu muškost i sposobnost da preuzme kontrolu nad svojim životom koja uključuje i rizik.

Ne treba napominjati da ovakva veza može biti štetna za obe strane: majka se previše emotivno vezuje za dete i ne dozvoljava mu da postane nezavisan muškarac, dok sin može imati problem da razvija kvalitetnu vezu sa ženom. To kod njega može značiti da traži preveliku brigu i pažnju od partnerke što se, logično, može odraziti na razvijanje zdravog odnosa u budućnosti.

Kako bi muškarac postao nezavisan i samostalan, potrebno je da prekine vezu sa majkom, a to je ponekad u nekim zrelim godinama - prekasno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pavle je beba džin: Sa mesec i po ima skoro 8kg i nosi odeću za dete od 6 meseci

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ana

    19. oktobar 2023. | 16:03

    Opet je žena (majka ovaj put) kriva?

    Podelite komentar