• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

6 stvari koje svaka mama treba da nauči ćerku: Verovanje u sebe ali i greške sastavni su deo odrastanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Situacije u kojima roditelj treba da bude podrška ćerki

  • 0
Mama i ćerka, dete, mama Foto-ilustracija: Shutterstock

Biti mama je sigurno najlepša "uloga" koju jedna žena može da ima. Ipak, roditeljstvo sa sobom nosi i velike odgovornosti.

Mame koje imaju samo dečake ili mame koje imaju samo devojčice sigurno imaju različite poglede na to kako vaspitavaju svoju decu. Pored ključnih istih, naravno, kada je u pitanju vaspitanje deteta. A šta je to što svaka mama treba da kaže svojoj naslednici, odnosno šta sve ćerka treba da čuju i nauči od mame?

1. Treba da nauči da je dovoljno dobra

Važno je da mama svojoj ćerki "usadi" dovoljnu dozu samopouzdanja, ali i ljubav prema samoj sebi. Moraju da veruju u svoje snove i teže da ispune svoje ambicije. Često sve nas zaustavlja strah od osude okoline, ali mame, naučite ćerke da će svako u svakome pronaći manu, ali kada verujemo u sebe - svaki cilj je dostižan, piše "Messy yet lovely".

Dete, deca, roditelji, držanje ruku, držanje za ruke, mama i dete Foto: Shutterstock

2. Budite joj najveći oslonac

Svima je poznato da otac i ćerka imaju poseban odnos, ali u srcu svake devojčice potrebna je i podrška majke kao i verovanje da joj sve može ispričati. Devojčice prolaze kroz mnoge faze u životu, od emocionalnih previranja do događaja koji joj mogu promeniti život. E tu mame igraju važnu ulogu. Umesto da je grdite, ponudite joj razumevanje i dajte do znanja da uvek može da vas pozove na razgovor. Ne kaže se džabe "mama uvek zna najbolje".

3. Verujte u nju

Smatra se da su prvih 20 godina života presudne za čoveka. Do tada bi već trebalo da odlučimo kojim putem ćemo ići i shvatiti da li imamo hrabrosti da sledimo svoje strasti. Zato šta god da vam je ćerka rekla - nikad je ne obeshrabrujte sumnjama. Ukoliko to pokažete, ona će početi da sumnja u sebe. Uvek razgovarajte s njom o osobinama koje volite kod nje.

4. Pustite je i da pogreši

Kako biste bili sigurni da je odgajate kao buduću nezavisnu devojku, onda morate biti spremni da lebdite oko nje. Pustite je da sama donosi odluke i bira svoj put, pa makar doživela i neuspeh. Ako se greška i dogodi, nemojte je zbog toga osuđivati. Pa i vi ste sigurno u mladosti grešili, zar ne?

5. Neka nauči da je njeno telo - njeno telo

Ovo je jako važna lekcija u životu svake devojčice i devojke. Moraju da razluče same šta je "dobar dodir", a šta "loš dodir", a zbog toga bi trebalo da ih naučite strategijama samoodbrane ukoliko dođe do nemilog događaja. Svaka majka treba da obavi jedan razgovor sa ćerkom na ovu temu. Obavezno joj recite da niko nema vlasništvo nad njenim telom i njena je odluka ko će ga dodirivati.

porodica, roditelji Foto: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

6. Naučite je dobrim vrednostima

Postoje one uopštene vrednosti koje svaki čovek treba da usvoji poput ljubaznosti, zahvalnosti, samodiscipline, suočavanja sa kritikom, stajanja iza svojih reči i dela, ljubavi prema sebi i drugima. Ipak, tu su i one veštine koje bi valjalo da devojčice nauče od mame, a to su:

  • Vođenje kuće
  • Kuvanje
  • Osnovna prva pomoć
  • Upravljanje novcem
  • Pranje veša
  • Šivenje
  • Komunikacione veštine

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana iz Zrenjanina pravi zdrave igračke za decu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica