• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste čuli za nedeljnu rutinu roditelja? Danas je dan za pripreme, a ovako ih možete sa lakoćom obaviti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Spremite se za radnu nedelju. Ako imate dečicu, učinite organizaciju i njima zanimljivom

  • 0
planiranje, planer, obaveze, organizacija Foto: Shutterstock

Možda ste čuli za popularnu nedeljnu rutinu "resetovanja",  koja se ovih dana nalazi na društvenim mrežama, ali ne vodimo svi iste živote, zato je izuzetno teško imati nedelju za sebe, naročito ako ste roditelj.

Ovaj trend služi da vam pomognu da se i opustite, ali i da se pripremite i dobro startujete radnu nedelju. Ipak, kao i svaki vikend, čini se da svaki put nedelja traje izuzetno kratko i da je veoma teško sve postići za 24 sata.

Šta god planirali da uradite baš u nedelju, uvek se svede na čišćenje kuće, sređivanje garderobe i njeno pranje, kuvanje i tek po koji minut ispijanja kafe. Naročito se sve oduži kada su vaši mališani tu da vam svojom maštom i željom da se igraju odvuku pažnju sa planiranog rasporeda obaveza.

Ipak, postoje stvari koje će vam vrlo koristiti kada biste ih nekako uvrstili u nedeljni raspored. Ovih šest stvari vam mogu pomoći da odmorite um i sebi olakšate radnu nedelju, a da vam ne dodaje obaveze.

Vaša nedeljna rutina može biti jednostavna, na primer da sebi "zakažete" uključivanje mašine za veš, da planirate obroke za nedelju i izabererte šta će vaši mališani nositi od garderobe u školu, ili možete napraviti pravi spisak šta želite svake nedelje da radite, recimo svake nedelje da isprobavate barem jednu hranu koju do sada niste. Ideja o nedeljnoj rutini može se prilagoditi potrebama svake osobe.

Proverite svoje finansije u nedelju

Nedeljom možete da se pozabavite onim manje obožavanim stvarima - finansijama. Ali, kako biste se organizovali, možete napraviti fascikle za kupovinu namirnica, plaćanje računa, kućnu hemiju, auto ili bilo koju drugu kategoriju koje "crpe" novac. Tako, imaćete uvid na to šta treba platiti, kupiti i poželjno je da polako odvajate novac u fascikle, tako ćete imati uvek uvid u troškove i spremljen novac za sve.

planer, planiranje, organizacija Foto: Unsplash/Marten Bjork

Planirajte odeću za školu za celu nedelju

Vi žurite na posao, deca u školu, a poslednje što želite da čujete jeste "Neću ovo da obučem","Ovo mi se ne sviđa", "Mama, nemam šta da nosim". Zato, zajedno sa dečicom (dok im ne dosadi) daberite stajlinge za predstojeću nedelju.

Pranje veša

Nedelja je odličan dan za pranje veša, osim ako je praznik. Ali, mnogo je bolje da se nedeljom fokusirate na pranje i peglanje veša, jer je to "mala stvar", koja oduzima vreme, a ko će naći vremena za to kada je naporna nedelja?

pranje veša, veš, deterdžent, mašina za veš Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Napravite nedeljnu listu obaveza

Pravljenje nedeljne liste obaveza je jedna od najomiljenijih stvari mnogih mama koje su isprobale ovaj trend. Pomaže im da ostanu "na zadatku" tokom cele nedelje, Potražite nedeljni planer ili čak napravite jednostavnu listu zadataka na jednoj stranici koja će vam pomoći da se organizujete za sledeću nedelju.

Ono šo je još bolje jeste što možete i dečicu uključiti u ovo. Dakle, ovako mogu naučiti da budu odgovorni, ali ne zaboravite da napravite barem jedan dan za uživanje!

Ako je sutra dan za usisavanje, dozvolite vašim mališanima da zajedno sa vama to urade i dajte im da sami precrtaju ovu stavku sa liste. Na taj način ćete ih dodatno zabaviti i uče se obavljanju zadataka.

Plan obroka za predstojeću nedelju 

Nedelja je odlično vreme za planiranje obroka za sledeću nedelju. Na taj način, kada ste preopterećeni drugim obavezama, ne morate dodatno razmišljati šta da spremate i da brinete ako nemate ideje, navodi "Thesavvysparrow.com"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako da dete lako progovori

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica