• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da kroz "smisleno igranje" razvijete veštine, kreativnost i motivaciju za učenje kod dece

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kroz igru, deca stvaraju temelje za dalji akademski i emocionalni razvoj, a istovremeno se zabavljaju i istražuju svet oko sebe"

  • 0
igra, deca, igranje s decom Foto: Shutterstock/FamVeld

Kada pomislimo na decu, tu je i igra. Ima nešto u dečjoj potrebi da se zabave na određen način, da se igraju po već zadatim ili samoosmišljenim pravilima, da kroz zabavu postižu određen cilj, rešavaju konkretan zadatak.

Da igra nije samo ispunjavanje vremena, već mnogo više od toga, potvrđuju i stručnjaci. Koliko je igra zaista važna za razvoj dece i kako se primenjuje u određenim uzrastima?

- Igra je ključna za obrazovanje dece uzrasta do sedam godina jer omogućava sveobuhvatno učenje kroz istraživanje, razvija kritičko razmišljanje, unapređuje motoričke veštine, podstiče kreativnost, razvija socijalne veštine, olakšava apstraktno razmišljanje i uči važne životne lekcije. Kroz igru, deca stvaraju temelje za dalji akademski i emocionalni razvoj, a istovremeno se zabavljaju i istražuju svet oko sebe. Veoma je važno da se roditelji i edukatori aktivno uključuju u igru i na ovaj način pruže podršku deci u procesu učenja - potvrđuje nam Dijana Hrubik, menadžerka čuvaonice za decu "Tetka Četka".

Kako objašnjava naša sagovornica, veoma je važan i odabir igračaka. U timu u kome radi pažljivo biraju različite igračke koje su prilagođene uzrastu dece do sedam godina. Pri tome vode računa da obuhvate veliku lepezu edukativnih igračaka, od kojih svaka ima važnu svrhu i funkciju u razvoju.

Biranje igračaka prema nameni

Znamo da su neke igračke usmerene na brojeve, neke na slova, a kako se zaista igračke biraju prema nameni koju treba da imaju, objašnjava nam Dijana Hrubik. 

Igračke za razvoj fine motorike pomažu deci da razvijaju spretnost prstiju i koordinaciju oko-ruka, kao što su plastelin, konstrukcijski setovi (blokovi, kocke), bojice, rezanje, igre sa perlicama, zatim najrazličitiji sportski rekviziti.

Igračke za učenje brojeva i slova dizajnirane su da pomognu deci da nauče brojeve, slova, oblike i boje. To podrazumeva igre sa karticama, knjige, kvizove i druge interaktivne aktivnosti.

Igračke za razvoj kognitivnih veština podstiču razmišljanje, rešavanje problema i logiku. To uključuje mozgalice, pitalice, igre memorije, i druge igre koje zahtevaju planiranje.

Kreativne igre odnosno igre umetnosti i zanata podstiču maštovitost i kreativnost. One su tu jer se deci vrlo često sviđa da se izražavaju kroz crtanje, slikanje, oblikovanje i izmišljanje priča.

deca, igra, dečija igra Foto: Unsplash/Paige Cody

Igre za razvoj socijalnih veština su društvene igre koje podstiču timski rad, deljenje i razgovor i korisne su za razvoj socijalnih veština kod dece, a tu su i igre za učenje osnovnih veština poput oblačenja, vezivanja pertli i higijene.

Tako, sledeći put kada poželite da svoje dete obradujete nekom igračkom, imajte na umu pre svega njegove sklonosti, ali i reči stručnjaka. Igra je pravi put do učenja sa zodovoljstvom i sa trajnim efektom. Ukoliko vaše dete provodi određeno vreme u boravku, čekajući da se vi vratite s posla, potrudite se da bude u ambijentu koji će povoljno uticati na njegov razvoj.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica