• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta raditi kada dete iz vrtića često donosi viruse, a vaša porodica se vrti u začaranom krugu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Donosimo nekoliko saveta s kojim možete smanjiti broj infekcija, a i njihov intenzitet

  • 1
Bolesno dete, alergija, kijanje Foto: Shutterstock

Period od oktobra do aprila je tipična sezona prehlade i gripa zbog vremenskih i temperaturnih promena, dece koja se vraćaju u školu i više aktivnosti u zatvorenom prostoru gde se virusi mogu lakše širiti.

Mnogi roditelji sa malom decom u jesenjem i zimskom periodu imaju utisak kao da prehlade koje deca donose kući iz škole ili obdaništa nikada neće prestati. U taj začarani krug neretko upadnu i svi članovi porodice koji žive pod istim krovom.

Deca mlađa od sedam godina imaju nezreo imuni sistem. Mala deca, posebno ona koja idu u vrtić, izložena su novom okruženju, a samim tim i novim patogenima ili klicama.

U školi ili vrtiću, mala deca mogu lakše da šire klice jer ne znaju kako treba da se ponašaju kada kašlju, kijaju ili slinave. Često zaborave da koriste maramice i da pokriju usta. Pored toga, gornji disajni putevi male dece nisu u potpunosti razvijeni sve dok nisu u školskom uzrastu, što ih dovodi u opasnost od češćih virusnih i bakterijskih infekcija. Mlađa deca takođe imaju tendenciju da stavljaju ruke u usta, tako da će klice koje dodirnu na površinama na kraju biti progutane.

Deca su podložna bolestima zbog njihovog razvoja imunološkog sistema. Kada krenu u vrtić ili predškolsku ustanovu, biće izloženi mnogim uobičajenim dečjim bolestima. Mlađa deca koja imaju stariju braću i sestre koji su u školi takođe će češće obolevati, jer njihova braća i sestre donose kući klice.

I roditelji će se naposletku razboleti negujući svoje dete, što dalje uzrokuje probleme sa čestim izostancima sa posla, uzimanjem bolovanja i totalnom reorganizacijom svakodnevnog života.

Bolesno dete, zaraza, virus, grip Foto:Shutterstock

Neka deca steknu ove navike

Iako će se dete verovatno razboleti u školi ili vrtiću, postoje neke uobičajene prakse koje mogu pomoći da vaša deca budu što zdravija.

Naučite svoju decu kako da pravilno peru ruke nakon upotrebe toaleta. Kako budu stariji, podsećajte ih da peru ruke nakon duvanja ili dodirivanja nosa. Neka uvek sa sobom imaju sredstvo za dezinfekciju ruku ako sapun i voda nisu dostupni.

Podsećajte ih da je nužno da pokriju usta dok kašlju i kijaju, a veću decu naučite da kašlju u lakat.

U ovom specifičnom periodu posvetite mrvicu više pažnje da u kući uvek imate voće, da se umesto sokova pije čaj, a da se umesto slatkiša ubaci više zdravih užina.

I dok su sve ove prakse nešto što je nužno, ne garantujun stoprocentni učinak.

Kako se gradi jak imunitet?

To što vaše dete jede zdravu hranu i ima izbalansiranu ishranu je svakako prvi korak, ali postoji još nešto što može pomoći njegovom imunološkom sistemu da se efikasnije bori protiv bolesti.

Sirup za jačanje imuniteta sa jedinstvenom kombinacijom bukovače IMG i vitamina C dokazano podržava imunski sistem. Osim toga što će Defendyl-Imunoglukan P4H ® junior biti najbolji saveznik za vas i vaše dece tokom sezone prehlade, redovnim korišćenjem i pre sezone ćete obezbediti više zdravih dana u vrtiću i školi.

Njegovi pažljivo odabrani sastojci su beta-glukan IMG i vitamin C. Dokazano je da beta-glukani izolovani iz gljiva deluju na regulisanje rada imunskog sistema. Prečišćeni prirodni ekstrakt gljive bukovače IMG je dobijen kontrolisanim i patentiranim postupkom.

Naučna istraživanja su pokazala da beta-glukani treniraju i aktiviraju imunske ćelije. Ovako pripremljene ćelije mogu brže i efikasnije reagovati na infekciju. To znači da se infekcija respiratornog sistema može brže zaustaviti ili biti blaža nego kad ne biste uzeli beta-glukan. Dodatkom vitamina C omogućavamo mnogim aktivnim ćelijama da imaju dovoljno hranljivih supstanci za svoje funkcionisanje.

Pored toga, važno je napomenuti da je proizvod sa beta-glukanom proveren kliničkim ispitivanjima. Prijatnog je ukusa i jednostavan za doziranje prema telesnoj težini deteta. Pogodan je za dugotrajnu upotrebu, bez aroma, alkohola i veštačkih zaslađivača, bez laktoze i glutena. Pogodan je za dijabetičare i vegetarijance.

Savet za roditelje: zaštitite se od virusa i sami, tako da za vreme kada je dete bolesno preventivno uzimate Defendyl-Imunoglukan P4H ® kapsule.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako prepoznati prve simtome dijabetesa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Tihi

    20. novembar 2023. | 11:00

    Uhvatiti se za usi i igrati

    Podelite komentar