• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najsrećnija deca cene iskustva iznad materijalnih stvari: Naučite svoje mališane kako da zaista iskuse sreću

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemojte podsticati svoje dete da veruje da posedovanje stvari donosi sreću tako što ćete mu stalno darovati previše poklona

  • 0
srećna porodica Foto: Shutterstock

Eva Moskovic je američka političarka i liderka reformi obrazovanja, a kao osnivač i izvršni direktor "Success Academy Charter Schools" provela je decenije radeći sa roditeljima i obrazujući učenike iz zajednica sa niskim kvalitetom života. Takođe je majka troje dece.

Ona želi da roditeljima poruči vrlo bitnu stvar koju izgleda zanemaruju, a stalno je zagovaraju.

- Mnogi roditelji stavljaju akcenat na to da nauče svoju decu koliko je važno da očiste svoju sobu redovno, kako da budu disciplinovani i odgovorni pri obavljanju domaćih zadataka i slično. Ove stvari su važne, ali postoji jedna stvar na koju mnogi od nas potpuno zaboravljaju: kako uživati u životu - kaže Moskovic.

Naravno, to deci jeste prirodno. Ali mnoga srećna deca odrastaju u nesrećne odrasle osobe. Postoji razlika između uživanja u životu u detinjstvu i spremnosti da uživate u životu kao odrasla osoba.

Deca lako mogu dobiti pogrešnu sliku o sreći

- Po mom iskustvu, ljudi su najsrećniji kada njihov život uključuje neku vrstu smislene, produktivne aktivnosti. Nažalost, stalno nas bombarduju porukom da sreća dolazi iz potrošnje. Kada nam oglašivači kažu da se "počastimo" njihovim proizvodima, pokušavaju da nas nateraju da verujemo da je kupovina stvari najveća nagrada, da ćemo biti srećni samo ako kupimo luksuzniji automobil ili veću kuću.

Eva savetuje da ne razvijate naviku da vodite svoju decu u prodavnice gde mogu da trče okolo govoreći "hoću ovo" i "hoću ono".

Čak i ako vaše dete nije direktno izloženo reklamama, ono može biti izloženo kulturi koju su reklame stvorile. Na primer, njihov drug ili drugarica će im pokazati neku neverovatnu novu igračku koju su dobili ili će na rođendanu nekog od drugara videti veliku količinu poklona.

Srecna porodica, familija, useljenje, nova kuca Foto: Shutterstock

Iskustva iznad materijalnih stvari

Nemojte podsticati svoje dete da veruje da posedovanje stvari donosi sreću tako što ćete mu stalno darovati previše poklona.

Koncept da izražavate svoju ljubav prema nekome tako što mu dajete poklon je lepa ideja koja je nekada funkcionisala prilično dobro, ali mnoga deca danas dobijaju toliko stvari da to brzo postaje preterano.

Što se tiče detetovog sopstvenog rođendana, iskoristite ga kao priliku da ojačate svoje vrednosti.

- Moj muž Erik izbegava poklone za svoj rođendan i umesto toga traži da naša deca podele sa njim uspomene na nešto u čemu su uživali da rade kao porodica.

Takođe možete pomoći svojoj deci da smisle poklone za vašeg supružnika koji će imati smisla, poput ručno rađene čestitke, domaće torte ili recitovanja pesme, kaže Eva.

Ona dalje dodaje da deca treba da shvate da iako im novac može dati priliku da budu srećni, on ne može kupiti zagarantovanu sreću.

- Igrajte igrice sa svojom decom da biste im pokazali koliko se može zabaviti uz jednostavan špil karata. Napravite kućicu na drvetu ili ispecite tortu sa njima da pokažete zadovoljstvo produktivne aktivnosti. Idite u muzej da im pokažete zadovoljstvo intelektualne aktivnosti.

Ako možete da naučite svoju decu o vrednosti ovih malih stvari, njihove šanse za sreću će se nemerljivo povećati kada budu starija, zaključuje Eva, kako piše "CNBC".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako naučiti dete da čita?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica