• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštine koje mlađe generacije ne poznaju: Naučite svoje dete stvarima koje su vam obeležile mladost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Idealna prilika kako da se prisetite dobrih, starih vremena

  • 0
dete, mapa, orijentacija Foto: Unsplash/JESHOOTS.COM

Svaka generacija se razlikuje, priča je za sebe, pa tako ove sve mlađe generacije neće moći da se razumeju kako se ranije živelo i šta se radilo. Jedna od tih stvari su recimo logorovanje, naručivanje telefonskog budilnika i slično. Iako se često odričemo tih nekih stvari vodeći se mišlju da  "ne treba to njima" i slično, verujte da jednog dana te veštine mogu mnogo da im pomognu i da im koriste.

Ako želite da se vaše dete upozna sa nekim stvarima, koje su vama obeležile detinjstvo i mladost, onda je vreme da uzmete stvar u svoje ruke i da vaše potomke podučite korisnim stvarima.

1. Napišite pismo

Oproštajna poruka, oproštajno pismo Ilustracija: Pixabay

Priznaćete da se izgubio osećaj slanja razglednica sa letovanja i pisama, ali zašto ne biste približili detetu taj osećaj? Sećate li se kada ste poslednji put primili pismo? Postoji nešto posebno u pisanju, pa zato naučite dete kako se to radi, a u celom procesu neće vam trebati mnogo pribora, piše "Simple life of a country wife".

2. Konac i igla

šivenje, tekstil Foto: shutterstock.com

Mnoge domaćice i nisu vične u šivenju, ali kada treba da se prišije dugme ili rupica, to svaka ume da uradi. Zato ukoliko imate ćerku, naučite je kako da upotrebi konac i iglu, a za kreativnije stvari upotrebite maštu ili pomoć interneta.

3. Kuvanje je na ceni

porodica, majka, deca, hrana, kuhinja Foto: Shutterstock/Yuganov Konstantin

U ovom užurbanom vremenu, sve manje nas se lati šporeta i kuhinje, ali jelo "na kašiku" nam je svima preko potrebno. Previše suve hrane nikako nije zdravo, a posebno one "usput" i na brzaka. Zato zasucite rukave, zavežite kecelju i pravac kuhinja!

4. Zapalite vatru

PRAZNIK RAD PRVI MAJ URANAK Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Desiće se situacija kada će se dete zateći u šumi na pikniku ili izletu i kada će biti potrebno da se zapali vatra. Najlakše je kada imate kod sebe upaljač ili šibicu, a zašto ne biste probali stari trik? Kad budete roštiljali, možda ćete se vrlo dobro pokazati među svojim vršnjacima.

5. Znanje o osnovnim alatima

Srafciger, alat Foto: Pixabay

Kada se nešto u kući pokvari, odmah zovemo majstora, ali ponekad kvar i nije toliko opasan niti komplikovan, pa zašto biste štetili novčaniku? Klešta, šrafciger, čekić i slične stvari nisu bauk, samo je potrebna veština u njihovoj upotrebi.

6. Orijentacija je korisna

Da, svi se oslanjamo na GPS, ali i on zna da pogreši, zato nije pametno da se stalno oslanjamo na njega. Zato je čitanje mape nepogrešivo - malo napornije od suvog navigiranja, ali su šanse da pogršite put manje. Pokušajte da date sebi neku lokaciju na kojoj niste bili ili ste bili, ali se ne sećate kako da dođete do nje pa - upotrebite mapu grada. Verujte, vaš osećaj kuda da idete vas neće izneveriti, a ukoliko se to desi, uvek možete pitati za pomoć.

Da li smo vam dali dobru ideju?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana iz Zrenjanina pravi zdrave igračke za decu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica