• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pametne "kazne" za decu kada naprave sebi svojstvene greške

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saveti kako da ih naterate i da se pokaju

  • 1
roditelji pitaju porodica deca majka i ćerka dete Foto: Pexels

Roditelji moraju biti uvek makar korak ispred svoje dece, ali ponekad ponašanje najmlađih može da izbaci iz takta. Nikakve zabrane i pretnje ne pomažu, a oni i ukoliko se primire, to bude kratkog daha.

Koji metod pronaći, a da bude delotvoran?

Koliko god kažnjavali decu i pokušali da ih smirite, uvek na kraju roditelji budu slabi na svoje naslednike. U nastavku pročitajte koje su to fraze koje bi mogle da vam pomognu da situaciju držite pod kontrolom.

1. Neka nameste krevet bratu ili sestri

Kada se dete ponaša loše prema bratu ili sestri, naterajte ga da uradi nešto dobro za njega, jer je to velika prirodna posledica, piše "Fennell seeds" . Na primer, naterajte ga da namesti krevet ili da urade nešto umesto njega ili nje. Kada probate ovaj sistem, vrlo brzo će se pokajati i ubuduće neće praviti takve ispade.

majka, dete, nervozna majka, roditelj Foto: Shutterstock/fizkes

2. Ne čitajte mu pred spavanje

Kada dete nešto loše uradi, a naviknuto je, recimo, da mu se čita pred spavanje, uskratite mu to zadovoljstvo. Možda ne bi bilo loše i da ga pošaljete ranije na spavanje. Da bi se dete izborilo sa onim što je uradilo, morate im naći "bolnu tačku". Možda će vam biti teško da to uradite, ali morate mu ukazati na trenutke kada se nije primereno ponašalo.

3. Pisanje rečenica

Kada dete nešto loše uradi, recimo šutne mamu ili udari tatu, naterajte ga da napiše rečenicu suprotnu od toga. Recimo: "Više nikada neću udariti tatu", "Neću šutirati mamu" i slično. Neka i kroz pisanu reč oseti kajanje.

Da li ćete neki primer usvojiti?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sestre Marija i Marina Gobović o roditeljstvu i deci

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Jk

    17. novembar 2023. | 16:16

    "Necu nikad vise udariti mamu" nije suprotna cinu udaranja, narocito jer kosmicka svest ne prepoznaje negaciju. Suprotna recenica bi mozda bila "Uvek cu biti pazljiv i nezan prema mami" ili "Uvek cu se s postovanjem i ljubavlju ponasati prema mami"...

    Podelite komentar